21. nap - Használj tartós borotvát!

A cím nem teljesen fedi le a témát, amiről írok, mivel nem csupán a borotválkozás, hanem a szőrtelenítés egyéb módszereit is vizsgálom.
Egy zero-waste háztartásban az eldobható borotváknak nincs helye. A mai kényelmes világban azonban jogosan merül fel a kérdés, de akkor mégis hogyan szőrtelenítsünk (férfiak és nők egyaránt).
Az eldobható borotva több szempontból sem illeszkedik egy olyan háztartás életvitelébe, amelyik célként tűzte ki a hulladéktermelés minimaizálását, megszüntetését.
Az eldobható borotva előnyei:

 • kényelmes
 • gyorsan, bármikor lehet használni
 • olcsó (alkalmankénti ára)

Azonban komoly hátrányai is vannak:

 • műanyag nyele van
 • a penge veszélyes a kommunális kukába dobva
 • rövid használhatósági idő
 • hosszú távon számolva nem is olyan olcsó

Szerencsére vannak olyan módszerek, ötletek, amivel az eldobható borotva általi szemét termelés kiiktatható.

1. Befizethetsz - bár nem olcsó mulatság - végleges szőrtelenítésre. Ebből is több változat létezik (lézeres, villanófényes, stb.). Maga a folyamat kimondottan hosszadalmas, több alkalomra van szükség a hatékony eredmény eléréséhez. Ez a folyamat akár 2 évig is eltarthat. nem is mindenkinek használható. Ezért mindenképpen alapos utánajárást és tájékozódást javaslok mielőtt bárki belevágna.

2. Leválthatod az eldobható borotvát fém vagy fa nyelű hagyományos biztonsági borotvára. Az ilyen borotvának csak a pengéjét kell cserélned, minden más része sok évig használható, így hulladéktermeléssel sem jár. Kivéve az életlen kidobásra ítélt pengéket, amelyik viszont veszélyes hulladéknak számítanak. Sem a kommunálisba, sem a szelektív szemétgyűjtőbe nem jó dobni, inkább érdemes egy zárható dobozban gyűjteni, és alkalmanként (értsd pár év) fémgyűjtő telepre elvinni. Használatában eltérőek a vélemények, van aki imádja, van aki nem tudja megszokni, mivel kicsit másképp kell használni, mint az eldobható változatokat. Igen, kicsit tanulni kell a kezelését, de nem ördöngösség. A hagyományos borotválkozás valamivel több időt is vesz igénybe. Cserébe a tapasztalatok szerint sokkal alaposabban, tisztábban vágja le a szőrszálakat.
3. Eljárhatsz kozmetikushoz és hagyományos gyantával szőrtelenítést kérhetsz. Sokáig ennek a híve voltam, azonban nekem sok időt és utazást jelentett, így az évek során szép lassan elhagytam.

4. Beruházhatsz egy epilátorra. Ezt mindenképpen preferálom. Jó minőségű epilátor évekig használható (nekem Silkepil márka van), bár tény, hogy elektromos áramot fogyaszt. és ha nagyon szigorúak akarunk lenni magunkkal, akkor ez is egy fajta hulladékot jelent. Ráadásul ha elromlik, akkor sem túl kedvező a hulladékkezelés szempontjából. További hátránya még, hogy lassú művelet. Ennek okán az utóbbi időben - állandó időhiányom miatt - elég ritkán került elő nálunk. Ugyanez vonatkozik az elektromos borotvákra is, bár ez elég gyors használatot biztosít.

5. Nagyon szimpatikus, mert olyan hagyományos, rusztikus, jó hangulatú, ha hagyományos borotvapengékkel borotválkozunk, pamaccsal és borotvaszappannal. Azonban ez igen komoly hozzáértést, odafigyelést és gyakorlatot igényel, mert komoly sérüléseket okozhatunk magunknak.
6. Nekem újdonság volt megismerkedni a cukorpasztás szőrtelenítési módszerrel. Ehhez akár boltban (igaz csomagoltan) kapható alapanyag, de akár házilag is , egy kis gyakorlással, viszonylag gyorsan elkészíthető. Használatához és a gyanta elkészítéséhez érdemes több videót megnézni, utánaolvasni, de kis gyakorlás után nagyon hatékony tud lenni. Mindemellett pedig minimális hulladék keletkezése mellett tudunk szőrteleníteni vele. A keletkező hulladék csak az alapanyagok csomagolása (cukor, só zacskója). Bemutatok egy receptet, amit már több helyről hallottam, hogy bevált (én még nem próbáltam, de mindenképpen sort kerítek rá):

 • 1 pohár fehér kristálycukor (2,5 dl)
 • 1 kiskanál só
 • 1 evőkanál víz
 • 2 evőkanál citromlé (vagy ecet)

A hozzávalókat beleöntöd egy kis lábosba, addig kell forralni, amíg borostyánsárga nem lesz. 15-20 perc alatt hagyni kell kihűlni, de nem teljesen, csak annyira, hogy bele lehessen nyúlni, és kézzel gyurmázható állagú és hőmérsékletű legyen. Ha keményebb, akkor újra fel kell főzni, és hozzá kell tenni még egy kicsi sót.  Nem szükséges hozzá lehúzócsík, de ha már puhább, akkor felcsíkozott régi lepedőt újra és újra lehet erre a célra használni.
Fotó: thebirdandtheberry.blogspot.hu
Fontos, hogy a hagyományos gyantával ellentétben, a cukorgyantát szőrnövekedéssel ellentétesen kell kenni és a növekedéssel megegyezően kell lehúzni.
Két féle használatáról olvastam: egyik a folyékonyan kenős (mint a hagyományos gyantánál) - ezt textilcsíkkal kell lehúzni, másik a gyurmázós.
A lehúzós változatra mutatok egy videót (de érdemes többet megnézni, hogy elégedettek legyünk az eredménnyel):
Alkalmanként érdemes a bőr felső elhalt hámrétegét leradírozni, így a szőrszálak benövése nagyban elkerülhető (ez egyébként mindenféle szőrtelenítési módszernél ajánlott).

+1 tipp: Borotva élezése farmer anyagon. Az eldobható borotvák és a biztonsági cserélhető pengéjű borotvák közti átmenetet képezi a cserélhető fejű borotva, amit a leggyakrabban használnak manapság. Ez annyiban különbözik az eldobhatótól, hogy a nyele nagyon sokáig használható (bár műanyag), és csak a fejeket kell cserélni amikor életlenné válnak a pengéi. Ezek a fejek is tartalmaznak műanyagot, tehát nem tökéletes. Azonban ezek életét könnyen és egyszerűen meghosszabbíthatjuk, ha a pengéket a következő módon újra és újra megélezzük:
Fogj egy régi farmer anyag darabot, és a pengét visszafelé húzd át 15-20-szor.  Ezzel az élezési módszerrel meghosszabbítható a penge élettartama.


Leggyakrabban olvasott cikkek