Fogkrém házilag - 2. próbálkozás

Augusztus közepén eljutottam oda, hogy az éppen elfogyó bolti fogkrémünk esetében is zöldre váltsak. A cél egyrészt az egészséges alapanyagok felhasználásából készült fogkrém készítése, másrészt pedig természetesen a hulladék minimalizálása. Igaz, hogy a házilag készülő fogkrémek alapanyagai is műanyag csomagolásban kaphatóak, azonban a tusfürdőhöz és a samponhoz hasonlóan, ezekből nagyon kevés szükséges. Így ha megtalálom az igazi összetételű változatot, akkor érdemes lesz nagy kiszerelésben megvennem a fogkrém alapanyagokat is (amelynek egy része egyébként megegyezik a tusfürdő és a sampon alapanyagainak egy részével).

Az augusztusi fogkrém fő alkotóeleme a kókuszzsír és a szódabikarbóna volt. Akármennyire is édesítettem a xilittel, nagyon nagyon sós maradt. Bár így is elfogyott, azért már akkor tudtam, hogy van ezen még mit szépíteni.

Mostanra az utolsó csepp sós házi fogkrém is elfogyott, így ismét keresgéltem, ezúttal egy teljesen más jellegű, még fogkrémesebb fogkrémet. Találtam is egy olyat, amely összetevőit nézve nem sokban emlékeztet az augusztusi változatra.

Íme az eredeti recept:
 • 35 g aloe vera vagy víz
 • 12 g növényi glicerin
 • 8 g xilit (fogszuvasodást gátló természetes eredetű édesítőszer)
 • 10 g fehér agyag
 • 4 g kovasav (enyhe dörzsszemcse, habzást segíti)
 • 0.4 g Solagum (én dupla adagot tettem bele)
 • 5 g 50%-os gyógynövény tinktúra (ezt kihagytam)
 • Pár csepp borsmenta, teafa (ízlés szerint citrom v narancs v zsálya) illóolaj
Az eredeti recepthez képest én pár dolgot változtattam:
 • 10 g friss aloe vera zseléhez tettem 25 g meleg vizet (így adta ki a 35 g-t)
 • A 10 g fehér agyag kevésnek bizonyult, a masszám nagyon folyós maradt, így ezt utólag kipótoltam még 5 g-vel. A sűrűséget akár plusz étkezési szódabikarbóna hozzáadásával is lehet korrigálni. Én a korábbi túl sós emlékeim miatt ezt kihagytam.
 • Mivel kovasavat nem tudtam beszerezni, így azt teljesen kihagytam a fogkrémből. A leírások szerint a kovasav a habzást segíti és enyhe dörzsszemcseként funkcionál, így nem tartottam fontos alkotóelemnek (legközelebbre azért beszerzek és az eredeti recept szerint ismét kipróbálom).
 • A 0,4 g Solagum nagyon kevés, szinte folyós maradt a fogkrémem, így ebből dupla (azaz 0,8 g) adagot kevertem bele.
 • Növényi tinktúrám sem volt itthon, így kizárólag borsmenta illóolajat használtam.
Egy kis alapanyag magyarázat:
A Solagum zselésít.
A kovasav a habzást segíti, és enyhe dörzsszemcse.
A tinktúra lehet például zsálya (gyulladás csökkentő hatású) vagy szegfűszeg (érzéstelenítő és antiszeptikus hatású).

És hogy mit is kaptam a boszorkánykonyha mai főzőcskézésének eredményeként? Szerintem egy tökéletes, házilag percek alatt elkészíthető mentolos fogkrémet, igazi húúvégresikerült érzéssel: jó az íze, jó az állaga, a színe is megszokható (nem mintha ez számítana egy cseppet is).

Az egész főzőcskézésről készítettem egy videót is, ami már elérhető a Háztartásom Hulladék Nélkül YouTube csatornáján is.

UPDATE!
A korábbi receptet módosítottam. Igazi szakmabeliek javaslatára a keverékhez adagoltam 0,5%-ban tartósítószert (jelen esetben Euxyl PE9010-t), a biztonság kedvéért. Bár az előző adag 1 hónap alatt fogyott el, és nem romlott meg, de jobb a békesség.


Leggyakrabban olvasott cikkek