Nulla hulladék háztartás, amikor nem mindig sikerül

Elég régen írtam nektek, mivel a munkám mellett szinte folyamatosan kertészkedek. A nulla hulladék háztartásomat azért ugyanúgy igyekszem fenntartani, ahogy eddig is.

Sokan kérdezgetik, mégis hogy csinálom? Tényleg nincs semmi szemetem? A legtöbben még mindig furán, hitetlenül néznek rám, aminek hangot is adnak: ilyen nincs, ezt képtelenség megcsinálni, nem létezik, hogy teljesen 100%-ban szemétmentesen tudom vezetni a háztartásomat.
És tudjátok, ahogy ezeket a véleményeket átgondolom, igazuk van.
A mai modern világban gyakorlatilag képtelenség tökéletesen hulladékmentesen élni, mondhat akárki, akármit.
Másfél éve ezen ügyködöm, és óhatatlanul becsúsznak bűnözések a mindennapjainkba. Mutatok pár példát, ami épp eszembe jut:

 1. Bár már hónapok óta kizárólag textilzsepit használ már az egész család, mégis a múltkoriban a fiam táskájából előkerült pár 10 db-os csomagolt papírzsepi. Amikor rákérdeztem, azt mondta, hogy elfelejtett vinni magával textilt. 1-0 a szemét javára. 
 2. Be kellett mennem a gyerekekkel Pestre a fiam iskolájába, hazafelé megálltunk egy kis boltnál, mert már nagyon szomjasok voltak. Na mi került haza? Naná hogy egy PET palack. 2-0. 
 3. Költözésünket követően virágokat rendeltem a kertembe. Hogy miért rendeltem? Mert olcsóbb volt, mert házhoz hozták, mert különlegesek voltak. A csomaggal együtt kaptam egy rakás műanyag fóliát, amibe a virágokat tekerték. Hogy miért nem a piacon vettem meg ezeket? Talán kényelemből. 3-0
 4. Nagyon sok virágot sikerült szaporítva átmentenem a régi kertből, illetve barátoktól. Természetesen minden egyes darab csomagolás nélkül érkezett hozzánk. 3-1 
 5. Az új házban igaz már van bidé, sokszor mégis inkább a megszokott eldobható nedves törlőkendőhöz nyúlunk, csupán megszokásból. 4-1 
 6. Nemrégen volt a fiam szülinapi bulija, a barátaitól kapott ajándékok mind csomagoltak voltak (csokik, könyv, stb.). És bár ezek a csomagolóanyagok többnyire szelektálhatóak, mégiscsak hazakerültek. 5-1 
 7. Beújítottunk egy kiscicával. Egyenlőre még a szoktatás időszaka van, amikor be van zárva. A helyén alomtálcával, az alom faforgács. A használt alom sajnos csak a kommunális szemét közé kerülhet. 5-1 
 8. A cica alomjaként faforgácsot használok, mivel ezt nagy zsákokban tudom megvenni egy helyi embertől. Ezzel nemcsak spórolok, de az alommal járó hulladékot is a lehető legkevesebbre csökkentem. 5-2 
 9. A költözésünket igyekeztem minél kevesebb hulladéktermeléssel végigcsinálni, (lásd korábbi cikkek), mégis rengeteg szemetem keletkezett pár hétig. Szerencsére többsége szelektálható volt. 6-3

És még sorolhatnám a bűneimet, de ezzel a pár konkrét tétellel is elértem a híres 6-3-as állást. Ha minden napomat kielemezném, biztosan jutna minden napra egy "félrelépés", legyen az akár saját hibám miatt, vagy akár tőlem kívülálló okok miatt.

Másfél év zéró-hulladék háztartás vezetés tapasztalatai alkapán elmondhatom, hogy képtelenség a tökéletes zéró hulladék termelést elérni.
DE! Meg lehet közelíteni. A hulladéktermelésünk drasztikusan lecsökkent. Kommunális szemetem kb 6 havonta 120l (napi kb fél liternyi mennyiség), ez jelentősen kevesebb mint a megelőző időszakomban, amikor hetente volt tele a 120l-es tároló (több mint napi 17l!!).
A szelektív szemetem pedig a korábbi heti 2 zsákról (2x120l, azaz napi 34l!!) havi 1 zsákra csökkent (napi 4l).

Mindennek ellenére sokan megszállottnak hisznek, pedig ezt elérni nem volt nehéz. Egy kis odafigyeléssel, szervezéssel gyorsan és könnyen elértem a jelenlegi szintet.  Ráadásul nemcsak jó érzéssel tölt el, hogy legalább én nem terhelem tovább a környezetet, de még spórolok is vele.

Egy szó mint száz, ha nem sikerül elérned azt a bizonyos 1 befőttes üvegnyi szemét mennyiséget (ahogy nekem sem), ne érezd magad rosszul. Nem az a fontos, hogy belefér-e egy évnyi szemeted egy üvegbe, hanem hogy Te tudod, hogy mindent megteszel ami Tőled telik, hogy csökkented a szeméttermelésedet.

Segítségképpen itt is leírom az 5R szabályt. Ha ezt alaposan az eszedbe vésed és törekszel arra, hogy ennek megfelelően éld a mindennapjaidat, akkor már jó úton jársz. A szabály sorrendje viszont fontos a jó irányhoz!

 1. Utasítsd vissza (refuse)!
 2. Csökkentsd (reduce)!
 3. Használd újra! (reuse)
 4. Szelektálj! (recycle)!
 5. Komposztálj (rot)!
Leggyakrabban olvasott cikkek