Iskolai projekt 12 éves kiskamaszoknak

Ismét meghívást kaptam egy iskolába, ahol 12-13 éves kiskamaszokkal töltöttem el pár órát, és a hulladék csökkentésről, szelektálásról beszélgettünk.
A menet hasonló volt mint korábban a 8 évesekkel, azonban ők már sokkal jobban képben voltak, legalábbis ami a szelektív hulladékgyűjtést és a környezetvédelmet jelenti.
Az alábbi képes beszámolóban megmutatom milyen is volt a velük töltött idő.
Az iskola udvarában a következő látvány fogadott:A kerti díszeket szülők készítették, és minden részük újrahasznosított anyagokból áll. Szerintem nagyon szépek, és egyértelműen mutatja az iskola nyitottságát a környezetvédelemre.
Az előadásom első pár percében bemutatott sokkoló képek a legtöbb gyereket ebben az osztályban is megdöbbentettek, és azonnal ötleteltek a megoldásokon. Természetesen kiskamaszok lévén elkerülhetetlen volt a sok humoros és kevésbé humoros hozzászólás. Még ez a ceruza is előkerült, de ezt nektek is megmutatom, mert kimondottan megtetszett: a belseje grafit (egész tömb, fa nélkül), a külseje pedig valamilyen vékony fém.
A kukában turkálás és a szemét kiborításának majd szétválogatásának lehetősége már nem dobta fel őket annyira mint a kicsiket, de még így is voltak vállalkozó szellemű diákok.Ebben az osztályban a műanyag szemét tette ki a hulladék nagy részét (főleg PET palackok hada), amit a papír szemét követett.  Ételmaradék gyakorlatilag semmi nem volt.
A csoportmunka sok diáknak tetszett, lelkesen díszítették a szelektív hulladékgyűjtő dobozaikat (amelyek természetesen újrahasznált régi dobozok voltak).
Az eredménnyel elégedettek voltak, és a szelektív szemétgyűjtők tartalmának átnézése is pozitív volt mindenki számára. A vegyes szemetesvödrükbe alig gyűlt szemét az egy hét alatt.


A fotó még a korábbi napok vegyes szemetével telt vödröt mutatja
És az utolsó óra végén mindannyian megkönnyebbülten állapították meg, hogy vége a kukázásnak :D

Azért remélem megmaradt az élet problémáival leterhelt tini fejekben valami abból, amiről beszélgettünk: 5R - Refuse (Utasítsd vissza!) - Reduce (Csökkentsd!) - Reuse (Használd újra!) - Recycle (Szelektálj!) - Rot (Komposztálj!)

Búcsúzóul mindenki kapott egy az oldblue.hu webáruház által felajánlott textilszatyrot ajándékba.

Leggyakrabban olvasott cikkek