Tapasztalatok vásárláskor 5 pontban

A zéró hulladékhoz való közelítés egyik első lépése az volt, amikor elkezdtem feltérképezni a környezetemben lévő üzleteket, boltokat, piacot, stb.

Megosztom veletek a tapasztalataimat, amelyek többnyire általánosságban az ország minden részén érvényesek.
1. A piac mindenhol jó választás - Ha szerencséd van, akkor valóban kistermelőtől tudsz jó minőségű árut venni csomagolás mentesen. Azonban ha az árus mégis a nagybani piacon beszerzett portékáit értékesíti, akkor is könnyen hozzájuthatsz csomagolás nélkül, illetve saját dobozodban, zsákodban. Első lépésként tehát fedezd fel a helyi piacot.
Saját tapasztalatom Gödöllőn: Vegyesen megtalálható helyi termelő és olyan árus aki csak kereskedőként árul. Az összes zöldség és gyümölcs csomagolás nélkül beszerezhető. A mi kis gödöllői piacunkon továbbá vásárolható kimérve bab, lencse, pár fajta mag, savanyúságok is. Itt a piacon házi tejbolt (tej, tejföl és túró), hentes (külön háztáji baromfi és egyéb tőkehús - ez egyébként a harmadik hentes akihez járok, az első nem adta ki saját dobozban az áruját, a második sajnos bezárt), és pékség is fellelhető - mindegyikük szívesen kiadja az árut a saját dobozomba.

2. Kistermelők felkutatása - Amennyiben a piacon nem sikerül bizonyos dolgokat beszerezni, akkor érdemes kisebb kutatómunkába kezdeni, és akár a piacon, de akár helyi lakóktól is kérdezősködhetünk: ki, mit, hol árul? Egészen biztos, hogy ezekkel a helyi termelőkkel is könnyen szót érthetünk, ha a csomagolásról van szó. Én alkalmanként házi friss csirkét és tojás veszek ilyen módon egy nénitől a szomszéd utcában.

3. A kisebb-nagyobb boltokban se légy szégyenlős - nyugodtan kérdezd meg az üzletekben, hogy kiadják-e a vásárolt árut saját csomagolásban. Jó példa erre Gödöllőn a Különleges Felvágottak Boltja, ahol az eladók nagyon rugalmasak, vagy az Asbóth utcai terménybolt, ahol nyúl és madáreleséget illetve tojást szoktam venni. De nagyon kellemes csalódás volt a COOP üzletek bármelyike - a kimérős termékeket gond nélkül kiadják saját dobozban (pl pékáru, felvágottak, stb.).

4. Multikat általában nem érdekli  - A nagy bevásárlóközpontok kimérős termékeit nyugodtan pakolhatod saját textilzsákjaidba. Én még nem találkoztam ellenállással, maximum fura tekintetekkel. Ha ritkán multiba kell mennem, akkor az szinte mindig a helyi Tesco. Ennek az oka nagyon egyszerű: 1. helyben van, nem kell sokat autózni. 2. klasszul működő önkiszolgáló pénztár is van, így senki nem néz rám furán a zsákjaim miatt. 3. ha mégis pénztárhoz kell mennem, akkor az eladók sokszor egyáltalán nem foglalkoznak a zsákokkal, csak mérik (igaz nincs tárázás vagy hasonló, a zsák súlyát is simán beleszámolják, de ezt benyelem).

5. A közös rendelések összehoznak minket - A nagy kiszerelésű termékek jó megoldást jelenthetnek a hulladék csökkentésében. Azonban nem mindenki tudja megoldani, hogy 10-20 kg rizst, lisztet, mosószódát, stb. tároljon. Érdemes összefogni hasonló gondolkodású ismerőseinkkel és barátainkkal. A közös dolgok, tevékenységek még jobban erősítenek bennünket.

Leggyakrabban olvasott cikkek