14 egyszerű tipp a kezdéshez - cél a hulladék nélküli háztartás

Az elmúlt két év alatt rá kellett jönnöm, hogy a tökéletesen ZERO hulladékot termelő háztartás kicsit utópisztikus, hiszen mindig akad olyan helyzet amikor nem lehet elkerülni a szemét termelést. Csak egy pár példa erre:
 • ha cipőt vásárolsz (lehet hogy nem hozod el a dobozt, de attól az még legyártásra került. Ha hazaviszed akkor jobb esetben felhasználod valamire)
 • ha bármit vásárolsz, blokkot Magyarországon mindig (elméletileg) kapsz (ez ráadásul többnyire hőpapír, ami még csak nem is szelektálható)
 • vendégek fogadásakor sem mindig sikerül hulladékmentes "ajándékot" kapni
 • nem mindenhol oldható meg a komposztálás (bár a gilisztakomposzt elég jó alternatíva akár kisebb lakásoknál is)
 • vannak termékek, amik nem feltétlenül állíthatóak elő könnyűszerrel házilag, és hiába vásárolod meg ezeket nagy tételben, mégis marad utána szemét (nálam ilyen pl a rizs, a szalámi)
 • +1 munka mellett néha előfordult velem is, hogy nem sikerült megfelelően szerveznem a napot, így kényszerhelyzet miatt vásároltam csomagolt terméket.
És még sorolhatnám...

Azonban van pár olyan terület, ami gyakorlatilag minden helyzetben, minden háztartásban könnyedén megoldható, nem kerül erőfeszítésbe, elhanyagolható költséggel jár, és mégis látványosan tudja csökkenteni egy háztartás szemét termelését. Egy kis odafigyeléssel és fegyelemmel sokat tehet bárki azért, hogy jelentősen csökkentse a szeméttermelését. Ráadásul ezeket a lépéseket akár már ma megteheted! Erre mutatok pár ötletet.
 1. Lehetőség szerint vásárolj használt termékeket, ruhákat (még jobb ha személyesen veszed át ezeket a lakókörnyezeteden belül - így nincs csomagolás, és minimális a szállítási költsége).
 2. Amikor csak teheted sétálj, gyalogolj, kerékpározz.
 3. Vásárolj tartós, műanyagmentes bevásárló táskákat (pár darab is elegendő) és soha ne kérj a boltban szatyrot. De még jobb ha otthon fellelhető maradék anyagból készíted el ezeket.
 4. A vásárlásokat helyi üzletekben, piacon, kistermelőknél intézd.
 5. Vásárláskor mindig gondold át, hogy valóban szükség van-e arra a termékre. Nálunk pl. a gyerekek szívószál mániások voltak. A szívószálak elfogytak itthon, könnyen megszokták, hogy nincs, mert nem vettem többet - rozsdamentes acél szívószálakból szereztem be pár darabot.
 6. Lehetőség szerint, vásárolj üveges vagy fém dobozos terméket, ne a műanyag flakonosat válaszd (pl. a mustár ilyen nálam).
 7. Vásárolj nagy kiszerelésű termékeket. Ezek csomagolása még mindig kisebb környezeti terheléssel jár, mint a sok kicsi csomagolás.
 8. Ne szégyellj kölcsönkérni a barátaidtól. Ha olyan dologról van szó, amit csak nagyon ritkán használnál, akkor nem feltétlenül kell megvásárolni. Nálam erre tökéletes példa a fűszellőztető gép, amit évente csak kb. 2 alkalommal kell használni.
 9. A mai digitális világban a könyvtárak még mindig klasszul működnek - keress olvasnivalót könyvtárban. De használhatod a digitális olvasnivalókat is.
 10. Manapság már szinte mindenkinek van mobil telefonja. Ne csak telefonálásra használd, tökéletes bevásárlólista készítésre is.
 11. Amit csak lehet old meg digitális formában: üdvözlőkártyák, bevásárló kuponok, gyors üzenetek, buli meghívók, rezsi csekkek és azok befizetése, bank kivonatok, stb.
 12. A kiselejtezett ruháidat sem kell a kukába dobni: adományok formájában, vagy a ruha textiljének újra gondolásával a ruhák tovább "élhetnek".
 13. Az akaratlanul a postaládánkban landoló szórólapok, borítékok tökéletesek kisebb  jegyzetekhez, papírgyűjtéshez. De megpróbálhatod csökkenteni a szórólap mennyiségét, ha kiírod: Nem kérek szórólapot.
 14. Kerüld el a PET palackos innivalókat.

Biztosan vannak még hasonló egyszerűen elvégezhető lépések, de nekem hirtelen ezek jutottak eszembe. Ezeket a dolgokat könnyedén bárki magáévá teheti, nem kell ehhez ősanyává válni, de mégis jelentősen csökkenti a hulladék termelést. Nem kell a 100% hulladéktermelésre törekedni, elég ha apró lépésekkel csökkented azt és megteszed ami tőled telik. Meglátod jobb érzés lesz, büszkén mesélheted a környezetedben, hogy milyen eredményes vagy, és még a kiadásaid is csökkenni fognak.


Megjegyzések

 1. Nálunk a papírzsepi leváltódott anyagzsepire, a "szilvia" helyett pedig konyharuhákat küldök hadba...

  VálaszTörlés
 2. Szuper, az első lépéseken túl vagy :)

  VálaszTörlés
 3. Milyen az a gilisztakomposzt? És hogy lehet ici-pici erkély nélküli lakásban tartani? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A neten rengeteg infot találsz róla. Nem szükséges hozzá erkély, akár a konyhaasztal alatt is elfér.

   Törlés
 4. én akkor váltottam anyagzsepire, mikor allergiás lettem, úgy bő 10 éve. a papírzsepitől, még a legdrágább, 4 rétegű, csillivillitől is 2 nap alatt olyan bohócorrom lett, hogy még... az anyagzsepit sokkal jobban tűri a bőröm, nem fogy ki váratlan pillanatokban (vészhelyzet esetén vasalatlanul is lehet ám orrot fújni bele, főleg, ha 'csak' allergiáról van szó, és nincs szükség fertőtlenítésre), és a papírzsepire (nem) költött ezrekből inkább beülök egy kávézóba a barátaimmal :-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek