Tapasztalataim a vixi termékekkel - 1. rész

Képzeljétek el, rendeltem vixi termékeket, mert már annyi jót hallottam róluk. Igaz erős fenntartásaim vannak velük kapcsolatban, mert mégiscsak műanyag (azaz mikroszálas) alapúak, és hát ugye nem szeretjük a műanyagot :( És tudom, hogy minden ilyesmi termék kiváltható valami egyéb eszközzel. DE én a lusta fajtából való vagyok, így igyekszem a rohanó életemet minél több hasznos dologgal egyszerűsíteni. Így mégiscsak tettem egy próbát. Gondoltam, ha mégsem működnek, majdcsak elhasználódnak ilyen-olyan takarításra. Vettem mosogató szivacsot, mert a bolti hagyományos mindig olyan gyorsan vállalhatatlan állapotba kerül (pedig elsősorban géppel mosogatok), onnan pedig megy a kukába, hogy bízom benne, hogy ez tartós lesz, így ezzel is csökkentem a szemét mennyiséget. (ettől függetlenül keresgélek olyan szivacs megoldást is, ami természetes anyagú, de erről majd később) Kipróbáltam, semmi extra tapasztalat, lehet vele kényelmesen mosogatni. Az igazi eredmény majd hosszú távon jelentkezik. Igaz a termékleírás azt állítja, hogy kevesebb mosogatószert kell mellé használni, de ezt sajnos úgy érzem nem tudom tesztelni. Zsírosat egyenlőre nem mosogattam vele, de rászáradt rizses tányért igen. Azzal könnyedén elbánt a "dörzsis" fele. Igaziból nincs is dörzsis fele, mert az egyik oldala sima mikroszálas anyagnak tűnik, a másik oldalán pedig valami hálóval van bevonva. Annak ellenére, hogy ez megtévesztő első pillantásra, mégis jól működött a nehezebben tisztítható tányérnál.

Újabb tapasztalataim: Sajnos könnyen büdösödik, mivel nehezen szárad. Emiatt már többször fertőtlenítettem ecettel, teafaolajjal mikroban. Ezt jól viselte, és ismét tiszta illata lett. Egyébként gyakorlatilag nem látszik meg rajta a használat, eddig egyáltalán nem bántam meg (2016. március 16).

(forrás: bambio.hu)
Vettem továbbá a híres üvegtisztító kendőjéből is. Gyorsan ki is próbáltam azt is. És hát óóó, meg hűű, meg aztaaaa lett a vége :) Van nekem egy nagyon látványos, ámde annál kényesebb üvegfelületem a konyhában. A sütő és a mikro tartó szekrény ajtaja van ebből a spéci üvegből. Gyönyörű, de gyakorlatilag akkor volt egyedül szép igazán, amikor beszerelték 13 éve. Állandóan ujjlenyomatos, és mivel lusta vagyok, egy idő után nem foglalkoztam vele. Ablaktisztítóval rendszeresen takarítottam, de utáltam a kényessége miatt.
Namármost jelentem az üvegtisztító kendő csillagos 5re vizsgázott. Olyan az üvegem mint új korában: csillog és semmi ujjlenyomat. Mindezt tisztítószer nélkül (eddig az üvegtisztításhoz citromsavas ecetes vizes oldatot készítettem magamnak), simán vizes kendővel, majd a kendő párjával szárazra törölve.

Még mindig imádom! Rákaptam arra, hogy zuhanyzás után a világoskék üvegtisztító kendővel áttörlöm a zuhany üveg ajatját, és így cseppmentesen, vízkő nélkül szárad, tovább tart a csillogás. Mindenkinek nagyon ajánlom!
(forrás: bambio.hu)
Külön értékelem, hogy nem küldtek a termékek mellé, köré semmiféle csomagolást. Egy nagy zacsiba tettek mindent (ez egy kicsit bántott azért). De nincs egyedi csomagolása egyiknek sem. Szóval egyenlőre elégedett vagyok :) Nem vettem túl sok mindent, majd ahogy bevetem őket, folyamatában készítek a használhatóságukról jelentést. Addig is kívánok nektek minél egyszerűbb, gyorsabb és mindemellett hatékony és hulladékmentes takarítást.

Megjegyzések

 1. Cellulóz szivacs jó alternatíva a műanyag helyett. Pl. http://domet.hu/termekek/mosogatoszivacsok-es-surolok/domet-konyhai-celluloz-szivacs

  VálaszTörlés
 2. A mosogatószivacsot én is használom egy ideje, de őszintén szólva nem vagyok elájulva. A hálós része már szétszakadt, és nem vettem észre, hogy kevesebb mosogatószerre lenne szükségem. Úgyhogy azt hiszem keresek más alternatívát. Viszont az ablaktisztító kendő nekem is nagyon bejött.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem nagyon bevált a mosogatószivacs, pedig főleg mosogatógéppel mosok, de még így is érzem, hogy nem sok mosogatószer kell a kézi mosogatás esetén. A háló nekem is egy részén elszakadt, de két öltéssel megvarrtam és jobb, mint új korábban. Tartósabb,mint a boltban kapható mosogatószivacsok, mert az hetente 1 legalább ment a kukákba... sajnos. Ezt már október óta nyúzom... és tökéletesen bevált. Már alapból visszahozta az árát, ha csak a mosogatószert számolom, a több csomagnyi bolti szivacsot még nem is számoltam hozzá, amit így megspóroltam. Az ablaktisztító a kedvenc!!! Azóta imádok ablakot pucolni és kocsit is mosni.... :)

   Törlés
  2. Eltelt 1-2 hónap, hogy használom a zafír szivacsot, így már jobban van tapasztalatom. A mosogatószer mennyiség csökkenést én sem vettem észre. Azt viszont nagyon szeretem benne, hogy tartós. Sokkal jobban bírja mint a korábbi habszivacsfélék. A háló nekem még egyben van, de mivel szerintem az a része nem sokkal teszi hatékonyabbá, így azt sem fogom bánni, ha esetleg elszakadna.

   Törlés
 3. alternatívának Lauren Singernél láttam komposztálható mosgatókefét, de az ára biztos horror, itt a link:
  http://www.lifewithoutplastic.com/store/plastic-free-dish-washing-brush-hard-bristles.html
  10 dollár, de egy évig jó

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek