Napi uticsomag hulladékmentesen

Ha arra törekszünk, hogy ne csak a háztartásunk termeljen nulla hulladékot, de a mindennapi elfoglaltságainkat is csomagolás nélkül tudjuk intézni, akkor egyrészt agyban kell erre ráhangolódnunk, másrészt hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy minden reggel úgy induljunk el otthonról, hogy mindenünk meg legyen ehhez.
A táskánkban így ideális esetben mindig lesznek olyan eszközök (textil szatyrok, dobozka, stb.), amelyek bármely szituációban kisegítenek, hogy elkerüljük a fölösleges szeméthalmozást.

Találtam egy ügyes kis listát azokról a dolgokról, melyek segítségével, egy átlagos napodat csomagolás nélkül megoldhatod a hétköznapokban.
 • Textil szatyor, táska - Ha úgy alakul, hogy hirtelen be kell ugrani boltba, akkor lesz hova tenni a megvásárolt termékeket. Akkor is, ha nem készültél eredetileg vásárlásra. Én mindig 2-t is szoktam bekészíteni. Ilyet a legtöbb helyen már venni is lehet, de akár varrhatsz is (csak figyelj hogy elég erős legyen a súlyosabb termékekhez). Nekem az évek során innen-onnan összegyűlt reklám táskáim vannak. de tervben van, hogy varrok pár szebb darabot. 
 • Kisméretű zárható dobozka - Hasznos, ha gyümölcsöt vagy kekszet szeretnénk magunkkal vinni. Én a megmaradt Avent anyatejgyűjtő dobozaimat használom, de a kisebb befőttes üvegek még inkább a hulladékmentességet szolgálják.
 • Szemüveg törlő kendő - ha szemüveges vagy, nincs értelme eldobható optikai törlőkendőt venni, inkább legyen nálad mosható, textil kendő. Én Vixi optikai kendőt használok, bár a műszálassága kicsit riasztó lehet, azonban nagyon tartós.
 • Papír zsebkendő helyett textil zsebkendő, ebből érdemes több darabot is bekészíteni. Erre tökéletes lehet egy feldarabolt és beszegett régi lepedő, de boltban is kaphatóak nagyon szépek. 
 • Szendvicses doboz - ha megettük a napi szendvicsünket, utána tökéletes apróságok vásárlásakor. Érdemes olyat beszerezni, ami hosszú távon is használható. Nekem többnyire Tupperware dobozaim vannak. A kisebbekből 1-2-t általában bedobok a táskámba. De ahogy fokozatosan elhasználódnak, úgy fogom ezeket lecserélni zárható fém illetve üveg dobozokra. 
 • Ha valaki főtt ételt szeretne vinni magával, akkor is érdemes zárható üveg dobozt választani, mivel az mikroban is használható, így az otthonról vitt ebéd is könnyen megmelegíthető. A főtt étel elfogyasztásához evőeszközre is szükségünk lesz. Bár én ilyen esetben szimplán az otthoni evőeszközökből teszek a táskámba, de jó szolgálatot tud tenni az úgynevezett kanálgép is. 
 • Innivalónak tartós, biztonságos anyagból készült kulacs az ideális. Semmiképpen NE használjunk PET palackot erre a célra, mert káros anyagok oldódhatnak ki belőle! A kulacs lehet üveg, fém, de akár speciális műanyag is. Nálunk az egész család a Hygi kulacsot használja, mert ez nem büdösödik és nem penészedik be.

Kellemes napot kívánok nektek!


Megjegyzések

 1. Én a kiselejtezett pólókat daraboltam fel zsepinek, mert puhábbak, mint a lepedő vagy az ágynemű. Nagyon büszke vagyok erre az újításra. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én ugyanezt csináltam amikor pelenkás volt a lányom. Régi pólókat használtam feldarabolva popsitörlő helyett. Ügyes vagy :)

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek