A Méhek Világnapja van ma - május 20. Tudtad?

Tudtad?
A Méhek Napját Magyarországon már 1994 óta tartjuk, április 30-án. Ezt a napot az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezte Magyarországon. A dátum a kaptárakon belüli élet valódi beindulásával van összefüggésben, hiszen ekkortájt már az anyabölcső is elkészül, azaz a kaptár felkészül az új anyaméh fogadására, illetve egy új raj kialakulására. 
A Méhek Világnapját azonban csak 3 éve, azaz 2017 óta tartják hivatalosan. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében május 20-a 2017-től a Méhek Világnapja lett. Az ENSZ ezzel a méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a világ figyelmét. Azaz a Méhek Világnapja kimondottan a méhek környezetvédelmi fontossága miatt lett hivatalos.
Miért fontosak a méhek?
A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, ők a virágos növények legfontosabb beporzói. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer termelésének harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, közülük is a méhek végzik el ennek a feladatnak a döntő hányadát.
Sajnos a világ méhállománya rendkívüli mértékben fogy, márpedig a hasznos beporzók hiánya miatt olyan kedvenc gyümölcsök nem tudnának megteremni, mint például az eper, alma, mandula, paradicsom, kávé, kakaó, stb. Összesen 87 olyan alapvető haszonnövény van, amelynek léte közvetlenül a méhek beporzásától függ. Azonban közvetlen és közvetett módon, a beporzó rovarok és egyéb beporzást segítő élőlények (pl pillangók, kisebb testű madarak) beporzó tevékenységétől függ az haszonnövényeink több mint 2/3-a.

Mi a probléma?
A beporzók száma az elmúlt évtizedekben folyamatos csökkent, ez pedig elsősorban az emberi tevékenység következménye: növényvédő szerek túlzott használata; intenzív, monokultúrás mezőgazdaság; éghajlatváltozás; környezetszennyezés; túlfogyasztás; a biológiai sokféleség csökkenése – ezek mind negatvívan hatnak a beporzó rovarok számára.
A méhek számának csökkenése nem csupán azért gond, mert nem vagy csak nagyon drágán lesz igazi méz az otthonunkban. Talán ez lenne a legkisebb probléma. A nagyobb gond, hogy a méhek eltűnésével a komplett tápláléklánc felborulhat. Ha nincsenek méhek, akkor nincs például apró bogyós gyümölcs, amely sok madár táplálékát jelenti, ez kihat ezen madarak számára, amely hat a madarakat levadászó ragadozókra, és így tovább.

Van megoldás?
Természetesen van megoldás. A fenntartható mezőgazdaság, az agroökológia, védelmet nyújthatnak a beporzóknak, mivel kevesebb rovarirtó szert használnak, és ügyelnek a mezőgazdasági fajtagazdagság megtartására is. A biogazdálkodás szintén segíti a méhek munkáját. 
Azonban saját kis mikrokörnyezetünkben is támogathatjuk a beporzó rovarok, ezen belül is főképpen a méhek életét.

Tippek a méhek támogatására:
  1. Ültess minél több virágzó növényt a kertedbe. Vannak olyan növények, amelyek mágnesként vonzzák a méheket. Én éppen a napokban szerezetm be a rég vágyot macskamentánkat. De ugyanígy kedvelik a méhek a levendulát, zsályát, kokárdavirágot, sétányrózsát, hortenziákat, mézontófüvet (facélia), japánmirtuszt (az enyém idén megsínylette a teleltetést, remélem egy tápdús átültetés felvidítja) vagy gyöngyiként. 
  2. Próbáld ki milyen az, ha nincs gyep a kertedben, akár csak a kertednek egy kisebb napos szegletében. Erre a területre szórj vegyes virágmagokat. Alakíts ki a kerteden belül egy kis virágzó rétet. Szórj el facélia magot, lóheremagot, de kapható már olyan vegyes virágmag, amely kimondottan a beporzó rovarok kedvenc virágjainak magkeverékét tartalmazza. 
  3. Mi lenne ha elengednéd a gyep fogalmát? A mindenki fejében élő gyep szó jelentése az a precíziósan elvetett füves felület, ahol semmi más növény nem nőhet, csak bizonyos fűfélék, azok is szinte mérnöki pontossággal X centiméter hosszra nyírva. Tudom én is így gondolkodtam még 10 évvel ezelőtt. De megváltoztam, és felfedeztem a vegyes zöld/színes talajtakarók szépségét. A közismert gyep több szempontból sem ideális: nem megfelelő a méheknek, nehezen fenntartható, nagyon szüksége van kiegészítő tápanyagokra, állandó karbantartásra, nem beszélve a rendkívüli vízigényéről. A fű helyett lehet például lóherét vetni, a méhek szeretik, szép zöld felületet biztosít, alig kell karbantartani, mindenhol, akár minimális locsolás mellett is szép. Nálunk még csak most kezd bezöldülni a kert a lóherétől, de már most hálás vagyok Csapó Attila ökokertész barátomnak, aki elültette a gondolatot a fejemben, majd jól beszórta lóhere maggal az udvarunkat. 
  4. Szintén Attila szájából származik a következő nagyon érdekes, és mindenképpen megfontolandó mondat: csak az a gyom, amelyik növényt az adott helyen nem szeretnénk látni. A méhek védelmében a virágzó gyomnövények (mint például pitypang, százszorszép, lóhere) miatt, érdemes ritkábban füvet nyírni, hogy ezek eljussanak a virágzási fázishoz. 
  5. Kimondottan teraszra, balkonládába virágzó fűszernövényeket javaslok, hiszen ezekkel nem csak a méheket támogatod, de hulladék nélkül juthatsz kedvelt fűszereidhez: citromfű, menta, zsálya, kakukkfű, levendula. 
  6. Készíts rovarszállót! Bármekkora méretű is már segítség a méheknek és egyéb rovaroknak. A net tele van jobbnál jobb ötletekkel. Csinálhatsz kicsit, nagyot. Bátran használj a háztartásodban fellelhető anyagokat hozzá. Ezzel a hulladékaid egy részét is nemes célra tudod újrahasználni. Én még nem jutottam oda, hogy elkészítsem a miénket, de a tervek már megvannak. Például  egy ilyen nagyot szeretnék, és több ilyen kicsit is:
  7. Ne felejtsd el itatni a rovarokat, méheket. Az aszályos napok száma évről-évre nő. Nálunk egész tavasszal csak két alkalommal esett eső. A méheknek szüksége van ilyen időjárás mellett is a vízre. Csupán egy kis tálka tiszta vizet kell elhelyezned. Tegyél bele pár követ, faágat, hogy meg tudjanak rajta kapaszkodni. 

A méhek nem fognak bántani, senkit nem csípnek meg, kizárólag önvédelemből teszik azt, ha hagyjuk őket élni, dolgozni, és vigyázunk rájuk, akkor ők meghálálják.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS
Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.
Források:
https://www.worldbeeday.org.au/
https://fna.hu/hir/mehekvilagnapja

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek