Mi rejtőzik a háttérben? Avagy hozz valóban tudatos döntéseket!

Az elmúlt években rengeteget változtam:
  • öregebb és talán tapasztaltabb lettem
  • megváltoztak a fontosságok az életemben
  • lelassultam, a szó jó értelmében nézve
  • talán alaposabb is lettem
  • már nem vagyok olyan optimista (vagy inkább naív) sem, viszont rendkívül elkötelezett lettem
A 2008-as válság minket nagyon erősen érintett, amiből csak nagy szerencse és hosszú évek küzdelme árán tudtunk kilábalni. Ez a pár év gyökerestül megváltoztatta a családunk hozzáállását az élethez, a dolgok fontosságához, a környezetünk értékeléséhez. 
2016-ban immáron saját elhatározásból ismét nagyot változtattunk az életmódunkban, és célul tűztük ki, hogy minimalizáljuk (vagy akár nulláig csökkentjük) a háztartási hulladéktermelésünket - de ezt a történetet ismeritek.
Az elmúlt több mint 4 év erről a törekvésemről, törekvésünkről szólt. Azonban még ezen belül is folyamatosan változunk, fejlődünk.

Amíg 4 évvel ezelőtt csak a hulladék mennyiségének a csökkentése volt a fontos, mára eljutottunk oda, hogy ezt rendszerben és globálisan kezeljük háztartási szinten is. Emlékszem arra, amikor pár hónapos hulladékcsökkentési múlttal a hátam mögött boldogan vettem kézbe a Kínából rendelt bambusz nyelű fogkefe csomagot. Boldog voltam - és tudatlan - hiszen volt környezetbarát fogkefém. Mi is volt ezzel a probléma? MIndjárt elmondom, de ne szaladjunk ennyire előre. 

Érdekes megfigyelni magunkat, ahogyan változunk az évek során: ami egykor fontos volt, és foggal-körömmel ragaszkodtunk hozzá, legyen az egy tárgy, egy eszme, vagy életstílus - azt később hajlamosak vagyunk úgy sutba dobni, mintha sosem létezett volna. Pedig azok is mi magunk voltunk: én voltam az az ember is, aki kb. 14 éve mindent (IS) megvett a gyerekeinek, mindent (IS) megvettünk magunknak, mindenhova elutaztunk, csak mert megtehettük. Semmivel sem törődve, éltünk mint Marci hevesen. Aztán beütött a válság, és magával rántotta a családunkat is, szinte egyik napról a másikra, kapkodtuk a fejünket: elvesztettük szinte mindenünket - ha akkor a családunk nem segít, akkor még a házunknak is búcsút mondhattunk volna, és konkrétan megszűnt létezni az a cég is, ahol a férjem dolgozott, és amire azt gondoltuk nyugdíjig kitart.
Ez a pár év nagyon komoly leckét adott nekünk, amiért ma már hálás vagyok. Ennek ellenére soha senkinek nem kívánom, hogy ezt szintén átélje.

Megtanultuk értékelni a dolgainkat, egymást, a környezetet, az életünket. Teljes figyelmemmel akkor a környezettudatosságra összpontosítottam, és mégis hibáztam, a válság hatásának ellenére rossz irányba indultam el. Hiszen képes voltam örülni egy csomag Kínából érkező bambusz nyelű fogkefének. Ma már tudom, hogy akkor elkövettem ugyanazt a hibát mint a 2008-as válság előtt, csak éppen ez most átment egy greenwashing folyamaton. Úgy gondoltam, hogy környezettudatos vagyok, hiszen bio élelmiszereket vásárolok, és öko tisztítószereket használok. 

A probléma ezzel az volt, hogy nem gondolkoztam, nem néztem meg a termékek életútját, nem gondoltam bele a háttérbe. Pedig ez legalább olyan fontos, mint hogy nem dobáljuk el a szemetet, hogy kerüljük az egyszer használatos eszközöket, hogy figyelünk az fogyasztásunkra.

Mi az amit érdemes megtenned egy valóban környezettudatos vásárlási döntés meghozatala előtt?
  1. Gondold végig, hogy valóban szükséged van-e a kinézett termékre. Tudsz-e nélküle élni, valóban fontos-e? Van-e otthon egy másik eszköz, ami ezt kiválthatná, esetleg kapható-e ez a dolog használtan, másodkézből?.
  2. Alaposan fontold, meg, hogy mekkora mennyiségre van igazán szükséged. 
  3. Amennyire csak teheted, nézz utána a termék hátterének: hol készült, kik készítik, milyen alapanyagokat használnak, az alapanyagok honnan származnak, hogyan szállítják a terméket, mennyit utazik a termék mielőtt kézbe veheted. Természetesen vannak olyan termékek, amelyeknél ezekre nem, vagy csak részben tudod megtalálni a választ. Azonban minél alaposabb vagy, hosszú távon ez annál környezettudatosabb döntést fog eredményezni. Elég csak egyszer végigjárni ezt a kutatási folyamatot, hiszen a későbbiekben már tudni fogod, hogy kihez fordulj ha ismét egy ugyanolyan eszközre, termékre lesz szükséged.
Az alábbi diagram a vásárlási döntésekben segíthet:
Forrás: Dobd ki a szemetest! című könyv

A fentiek tudatában én törekszem a hazai magyar készítők termékeit választani, de legalábbis maradok Európán belül (konkrétan éppen a fogkefe az, amiből nem találtam hazai gyártmányt). Ezzel egyrészt a magyar termelőket, főképpen kisvállalkozókat támogatom a vásárlásommal (ez a mai járvány időszakában különösen fontos), másrészt környezetvédelmi szempontból is tudatosan döntök. Elég ha csak a kereskedelmi lánc rövidítésére gondolunk. 
Az ilyen, háteret is vizsgáló, tudatos vásárlás, a járvány okozta kijárási korlátozások, a kereskedelmi folyamatok lassulása miatt bekövetkező nehézkesebb vásárlások esetén is segíthet, hiszen egy magyar termék beszerzése a jelenlegi helyzetben sokkal egyszerűbb, és stabilabb, mint egy importált termékre várni, amelynek a behozatala bizonytalan. Nagyonb bízom benne, hogy a tudatos fogyasztói magatartás és vásárlói döntés, a hazai termékek támogatása nem csupán egy múló tünemény lesz, hanem a járvány elmúltával is az életünk szerves része marad.
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS
Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek