Citrom feldolgozása, ahogy én csinálom

Tegnap sikerült 3 kg citromot vennem.
Ebben még semmi különös nem lenne, sőt inkább többen bizalmatlanul néznének rám, azt gondolván, hogy egy vérbeli zero waste aktivista miért is vásárol nagy mennyiségben citromot. A citrom se nem szezonális, se nem magyar, a héja vegyszerezett, nagyon messziről érkezik, szóval több "sebből" vérzik.
Ezeket a hirtelen felindulásból előtörő véleményeket tökéletesen megértem, bár nem szeretem, ha úgy vélekednek bárkiről idegenként, hogy nem ismerik a másik fél valódi életét, nem látják a tényeket, nem értik a miérteket. Ezért úgy gondoltam, hogy mielőtt kiposztolnám a szép fotóimat (mert azt muszáj volt csinálnom, annyira tetszetős volt a látvány), egy rövidebb háttér információt is adok melléjük. Plusz egyúttal megmutatom, hogy mi lett ennek a sok citromnak a sorsa.
Tehát a háttér információk erről a bizonyos citromról:
Beszerzési forrás: Az én kosaram vásárlói közössége
Termesztési hely: Lajosmizse - azaz magyar, sőt nincs is olyan messze Gödöllőtől (ahol lakok).
Vegyszerezés: Bár nem bio, de garantáltan vegyszermentes termesztésből származik.
Mivel ilyen, számomra tökéletes, citromot tudtam vásárolni, a ma délutánom azzal telt, hogy feldolgoztam mindet. Először csak egy kevés friss citromhéjat szerettem volna reszelni - ahogy előbb írtam, vegyszermentes, így a héját is nyugodt szívvel felhasználom. De annyira illatos, friss és szép volt a gyümölcs, hogy nekiugrottam és az egészet feldolgoztam.
A citrom feldolgozását csak röviden írom le, a képek szerintem beszédesebbek:
Mosás után, a citrom egy részének lereszelem a héját. A reszelt citromhéjat fagyasztom, illetve kiszárítom (most sütőben légkeveréses beállításon, 50 fokon, kb fél órára).
A másik részének zöldséghámozóval vékonyan vágom le a héját (minél kevesebb fehér rész  maradjon rajta).
A vékony citromhéjból kandírozott citromhéjat készítettem - életemben először, így nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre. A recept szerint nagyon egyszerű volt elkészíteni: a citrom héját forrald át háromszor. A leszűrt citromhéjas vizet én félretettem, mivel takarításra, általános tisztítószer alapnak tökéletes lesz. Készíteni kell egy-egy arányban cukorszirupot, amivel a citromhéjat még addig kell együtt főzni gyöngyözve, amíg a citrom héja kicsit áttetszővé és puhává nem válik. Végül a szirupot le kell szűrni.  Ezt követően dunsztolással cukorsziruppal leöntve vagy kiszárítva tárolható. A szárított verziónál a szétterített cukorszirupos citromhéjat még kristálycukorral kell megszórni. Az enyém jelenleg még szárad. Alacsony hőfokon, sütőben a száradási folyamat valamennyire meggyorsítható. A szirupot szintén vétek volna kiönteni, mivel nagyon finom citromízű cukros léről beszélünk, ami ha másra nem, akkor limonádéhoz használható. De tökéletes gyümölcslevesbe, süteményekhez, tea ízesítésére. Sőt kávéba is nagyon finom volt.

Az egész citromokról lehántottam a vastag fehér részt, mivel ez kesernyéssé teheti a citromot. Ez és a magok az egyetlen része a citromnak, amit a komposztálóba kellett dobnom.
A gyümölcsöt daraboltam, és kimagoztam, majd lassú présgépen (de lehet gyümölcscentrifuga is), kipréseltem a citrom levét. A citromlé nagyobbik részét kisebb üvegekbe töltöttem, kisebb részét szilikonos jégkocka készítőben kis adagokban lefagyasztottam. A préselés maradéka egy sűrű citromos rostos gyümölcshús, amelyet szintén kiszárítok, és gyümölcstea elkészítéséhez használom a hideg téli estéken, a kályha meleg mellett.
A citromlevet és a citromos cukorszirupot meleg dunsztban tartósítottam (80 fokon, 30 percig), hogy tovább bírja a tárolást.
A pár órás délutáni élvezetes munka végét egy kis citromhéjjal megbolondított kávéval koronáztuk meg.

💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek