10 pontos útmutató a (szinte) zero waste karácsony és adventi időszak eléréséhez

Idén lesz a 4. olyan karácsonyunk és adventi időszakunk, amely a zero waste életmód jegyében zajlik a családomban. Ahogy múlnak az évek, úgy finomodnak a megoldásaink, úgy lesznek egyre tökéletesebbek az alternatív módszereink ebben az egyébként túlfogyasztásra hajlamos időszakban.
4 évvel ezelőtt még csak egyetlen cél lebegett a szemem előtt: minimalizáljam a háztartásunk hulladékát, kiderítsem, hogy a mai Magyarországon, egy kisvárosban, kivitelezhető-e a teljes hulladékmentesség. Ez a cél kihívást jelentett számomra a karácsonyi időszakban is.
A négy év elteltével sokat formálódtam, és vált egyre inkább globálisabbá a gondolkodásom. Ma már nem csupán a szemetünk mennyiségének csökkentése a célom, hanem egy élhető és fenntartható környezet elérése, amelyben majd a gyerekeimnek kell boldogan élniük a közeljövőben. 
Ennek megfelelően a karácsonyi ünnepek és előkészületek is már picit más hangsúlyt kaptak nálunk, hiszen már nem csupán arra figyelek, hogy minél kevesebb csomagolás halmozódjon fel az ünnepek alatt, hanem hogy valóban környezettudatos döntéseket hozzak ebben az időszakban is.
Sokan most azt gondolhatjátok, hogy mindez nem kivitelezhető karácsonykor, mert a karácsony az más....
.... más, mert meg kell adni a módját,
.... más, mert vannak megszokott rituálék, amihez ragaszkodik a család
.... más, mert a gyerek, férj, feleség, stb. így szereti
.... más, mert akkor szép, ha csillog-villog ragyog minden
.... más, mert akkor igazi a karácsony, ha sok új dolgot veszünk/adunk/kapunk
És még sorolhatnánk a kifogásokat. Mert valljuk be őszintén, mindez csupán csak kifogás. Olyan kifogások, amelyek az otthonunkban sok-sok év alatt megszokott rendszert támogatják. 
Fotó: pixabay.com
Tulajdonképpen az ünnepek alatti és előtti időszak semmiben nem különbözik az év bármelyik más napjától, ha szigorúan a zero waste oldaláról közelítünk. Azonban teljesen érthető, ha ezeket a napokat még meghittebbé és még ünnepélyesebbé szeretnénk tenni. A meghittség és az ünnepi hangulat viszont nem kell, hogy a pénzről, a vásárlási dömpingről, a rohanásról, és a "semmi sem elég jó" érzéséről szóljon. Habár nem tartozik a zero waste alapszabályaihoz, de első lépésként próbáljuk meg elfogadni, hogy a karácsonyi és adventi ünnepek alatt a legfontosabb elv talán az, hogy lassuljunk le:
 • legyünk együtt
 • élvezzük a pillanatokat
 • keressük a közös élményeket
 • gondoljuk át az elmúlt évet
 • tervezgessünk a jövőnket illetően
A következőkben egyfajta 10 pontos adventi útmutatót írtam össze nektek, szem előtt tartva a zero waste 5 alapszabályát, hogy segítsek a zero waste és környezettudatos advent és karácsony megünneplésében.
Ha sikerül lassítanunk ebben az időszakban, akkor nem fog nehezünkre esni az sem, hogy a zero waste életmódnak megfelelően éljük meg az adventi időszakot és a karácsonyt, még akkor is, ha egyébként az életmódunk nem a hulladékmentesség jegyében zajlik az év többi napján.
Részlet a "Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre" című könyvből
 1. Ne vásárolj felesleges dolgokat - sem az ajándékok, sem a dekoráció, sem pedig az élelmiszerek terén! 
 2. Tervezz előre - szánj rá egy órát, egy forró tea mellett, és írd le, hogy mit szeretnél elérni ezen a karácsonyon: élményeket a családdal, boldog pillanatokat, kapkodásmentes főzést, stb! 
 3. A céljaid megtervezése után készíts időbeosztást az advent teljes időszakára.
 4. Az ajándékozás legyen tudatos - részesítsd előnyben az élményajándékot, a zero waste eszközöket, a környezettudatos szemléletformáló információs anyagokat (pl könyvet), a használt tárgyakat (érdemes pl. ellátogatni a Cseriti Adományboltokba, ahol kincsekre bukkanhattok) vagy a gasztroajándékot. 
 5. A csomagolás is ajándék - én szeretem becsomagolni az ajándékot, amit adok, mert ez egy kis plusz izgalmat és meglepetést is jelent az ajándékozottnak, ráadásul elkészíteni is öröm. A csomagolás önmagában is lehet hasznos ajándék (pl. egy kendő), de ügyesen megoldható otthon található alapanyagokból (ez lehet akár egy egyszerű újságpapír is, ami meglepően vagány és mutatós tud lenni ilyen formában). 
 6. Kerüld a túlfogyasztást - gondold át a mennyiségeket, és csak annyit vásárolj amennyire valóban szükségetek lesz! Ehhez is érdemes előre szigorú tervet és listát készíteni, ami támogat az esetleges impulzusvásárlások elkerülésében.
 7. Használd az otthonodban fellelhető dolgokat a dekorációhoz: termések, faágak, papírdarabok, maradék tapéta, szalagok, egyszerű spárga, régi újság, maradék textilek, stb.
 8. Legyél kreatív, alkoss, alakítsd át, lassulj le és élvezd az alkotás örömét a karácsonyi ráhangolódás során - a régi díszek kaphatnak új "ruhát", tavaszi dekorációt burkold át otthon található textilekkel, szedd elő a gyerekek festékeit és fess téli képeket, vágj bele az egyszerű kézimunkázásba (pl. régi pulóver lefejtett fonalából), rendezd át a polcokon található tárgyakat a karácsonyi hangulatnak megfelelően. Mindig tartsd szem előtt, hogy mindez megoldható vásárlás nélkül, vagy használt dolgok megvásárlása révén, de barátokkal cserélgethettek is dekorációt (amit az egyik már megunt az a másiknak kincs lehet ezen a karácsonyon).
 9. Csökkentsd a csomagolási és egyéb hulladék mennyiségét megfontolt döntéseiddel, és az ünnepek elmúltával szelektáld őket megfelelően.
 10. A komposztálható anyagokat pedig a hideg napokon se felejtsd el ki/elvinni a komposztálóba. Egy-egy családi közös téli séta alkalmával útba ejthető a közösségi komposztáló, vagy az a barát/rokon, akinél a komposztálható anyagokat el tudjuk helyezni. 
Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek