Luffatökből mosogatószivacs

Év elején írtam nektek arról, hogy miként lehet megvalósítani a hulladékmentes mosogatást. Mutattam pár alternatív megoldást a műanyag szivacsra is. Nekem egyértelműen a luffa szivacs lett a kedvencem, amit alkalmanként mosogatókefével vagy fém dörzsivel egészítek ki.
A luffa szivacs amiatt is szuper dolog, mert egy kis kertes házban, vagy egy teraszon, nagy balkonládában is nyugodtan termeszthető. A magyar klíma kedvez neki, sok napfényre és vízre van szüksége, de megterem és beérik.
Amikor erről olvastam, el is határoztam, hogy kipróbálom a tök termesztést én is. Persze ne nagyüzemi termesztésre gondoljatok, csak amolyan hobbi kertbeli termesztésre.
Így is lett. Kora tavasszal kaptam egy nagy áruházban luffa tök magot. Kora tavasszal kisebb ládákba ültettem a magokat. Napos, meleg helyen pihentek, heteken keresztül. Mindig figyeltem arra, hogy ne száradjon ki a föld. Már-már lemondtam róluk, amikor végre megjelentek az első kis csírák. A hatékonyság nem volt túl nagy, mert 10 db magból 2 hajtott ki. Ahogy jobban utánaolvastam, beigazolódott, hogy valóban igencsak lassú a csírázási ideje.
Május környékére a luffatökök elérték a kb. 30 cm hosszt, az időjárás is szép volt, így elhatároztam, hogy az oviból kikerülhetnek a végleges helyükre, a magaságyásba. Itt növekedtek egész nyáron és ősszel. 
Október közepén némelyik tök sárgulni kezdett, azokat leszedtem, és lógatva hagytam őket tovább száradni. Az egyiket pedig még frissen feldolgoztam. Ez a pár tök könnyű volt, puha, érezhetően üreges belsejű. A tisztítás során kiderült, hogy tulajdonképpen akár kiszáradva, akár még frissen (de éretten), elég könnyű lehúzni a héjukat. 
November elején leszedtem a maradék tököket is. Ezek óriásira nőttek, 50 cm hosszukkal és kb 10-13 cm átmérőjükkel valóban nagynak számítottak. Azonban amikor megpróbáltam megtisztítani az egyiket, kiderült, hogy még éretlen, mert a belseje meg sem közelítette azokat amikkel korábban dolgoztam. Tény hogy ezek az óriásiak nehezek, kemények, zöldek - sejthettem volna hogy még nem érettek. Viszont így várok velük, fellógatva tárolom őket, és reménykedek, hogy a kamrámban beérnek.
A luffatök szivacsos szerkezete tökéletesen tudja helyettesíteni a szintetikus mosogatószivacsokat. Így ezt a szemét típust is sikeresen kiiktathatod a háztartásodból, hiszen a luffaszivacs elhasználódása után (ami átlagosan fél év a saját tapasztalataim alapján), egyszerűen a komposztálóba lehet dobni.
A következő fotókon látjátok a luffatökeim termesztésének és feldolgozásának folyamatát.
 

… mert hiszem, hogy minden kis lépés számít! 
A könyv már előrendelhető. Az előrendelési akció november 4-ig tart, 30% kedvezménnyel. Részletek és rendelés:
Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.
Hamarosan induló honlapomat ITT találod:

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka:

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek