Dobd ki a szemetest! A könyvbemutató

2016. január 1. - Találkoztam egy cikkel, Bea Johnsonról szólt... - talán ismerősek nektek is ezek a szavak. Ezek a szavak már többször előtörtek belőlem, ha valamilyen nagy mérföldkőhöz érkeztem.
Ez is egy ilyen időszak. 
Fotó: Merci Skoda Photography
A cikk elindított bennem valamit. Valamit, ami azóta is folyamatosan dolgozik bennem, lassan már 3 éve, megállás és pihenés nélkül, már-már mániákusan. Ez pedig a hulladékmentes életmód kialakítása, illetve az arra való törekvésem. A cikk hatására kezdtem el blogot írni, ahol megoszthatom az olvasóimmal a tapasztalataimat - itt, Magyarországon, egy hétköznapi háziasszonyként, családdal, gyerekekkel, munkahellyel. A cikk hatására indítottam el a Facebookon a csoportomat is, amely rendkívül gyorsan növekedésnek indult. Közel 3 év alatt már a 18.000-es taglétszámot is meghaladtuk.
Fotó: Merci Skoda Photography
De a történetnek még nincs vége.
Bea Johnson 2017 márciusi előadása olyan inspiráló volt számomra, hogy tudtam, jó irányban haladok. 2018 év elején pedig egyre gyakrabban mocorgott egy teljesen új dolog a fejemben: a rengeteg összegyűjtött tapasztalatomat magasabb szinten is szeretném megmutatni a környezetemnek. Így alakult és formálódott a könyvírás gondolata bennem. A könyvírás, amihez valójában nem értek, és ami valójában cseppet sem könnyű és egyszerű, de végképp nem gyors munka. Mégis belevágtam, és amikor azt gondoltam készen vagyok, akkor a csillagok együttállása avagy a szerencsének köszönhetően, összetalálkoztam a Lelkesedés*Tanulás*Szabadság Könyvkiadóval. A kiadó felajánlotta, hogy foglalkozik velem és kiadja a könyvet, "Dobd ki a szemetest! hulladékcsökkentés lépésről lépésre" címmel. Az érzelmi és munkabeli hullámvasútról már írtam nektek. A lényeg, hogy semmi pénzért nem csinálnám vissza. A "Dobd ki a szemetest!" című könyvem egy kifejezetten magyarországi viszonyokra íródott gyakorlati kézikönyv, amely végig vezet a hulladékcsökkentés konkrét, kézzelfogható lépésein, segítséget nyújtva azoknak az embereknek, akik nem tudják hogyan induljanak el, vagy nem tudják hogyan lépjenek tovább.
Fotó: Merci Skoda Photography
2018. november 7. - Életem egy olyan pillanathoz érkezett el, amit egyszerűen csak egy óriási mérföldsziklához tudnék hasonlítani. Ez már nem egy szimpla mérföldkő, ez annál sokkal több, sokkal nagyobb és sokkal meghatározóbb számomra. Ez az a nap, amikor a "Dobd ki a szemetest!" című könyvem első hivatalos könyvbemutatóját tartottuk. A helyszín tökéletes volt. Budapesten, a MagNet Ház üvegkupolás gyönyörű termében vártuk izgatottan az érdeklődőket. Legutoljára akkor izgultam ennyire, amikor az államvizsgám előtt várakoztam a Dékáni terem ajtaja előtt, hogy beszólítsanak. A könyvbemutatóra, a közel 100 érdeklődő mellett, természetesen eljött Rémán Izabella is, a kiadó vezetője. A beszélgetés moderátorának pedig Szebenyi Pétert kértem fel, a JÖN Alapítvány kuratóriumi elnökét, akivel az elmúlt évek során egyébként is rengeteg közös munkában vettünk részt. A vizsgadrukkom ellenére, sikerült egy kellemes hangulatú, aktív közönséggel megáldott beszélgetést levezetnünk.
Fotó: Kalmár Krisztián
Fotó: Kalmár Krisztián
Bár a könyvbemutatót november 7-én tartottuk, de a könyv a nyomdai munkálatok alatt már előrendelhető volt, október végétől. Az esemény külön érdekessége volt, hogy az előrendelési szakaszban gyakorlatilag elfogyott az első kiadás 1000 példánya. A könyvbemutatóra 100 db-nál is kevesebb maradt, ami a nagy érdeklődésnek köszönhetően el is fogyott a helyszínen. Így egy héttel a bemutató után már ismét dolgozik a nyomda, immáron a 2. kiadáson. A könyv elkészítése során  egyébként tudatosan törekedtünk arra, hogy a könyv környezetbarát módon, minimális hulladékkal és teljes mértékben újrahasznosított papírból készüljön el. Az nyomdában egyébként kisebb fennforgást okoztunk ezzel a kérésünkkel. Az újrapapír ugyanis konkrétan hiánycikknek számít, ráadásul az újrahasznosított papír kb. 30%-os felára miatt is próbáltak minket ettől a szándékunktól eltéríteni. Azonban tökéletes egyetértésben határoztunk amellett, hogy a papírhiány és a felár ellenére is ragaszkodunk ehhez a nyomtatási formához.
Fotó: Kalmár Krisztián
"Köszönöm a családomnak a kitartást a könyv előkészületeinek folyamatában, támogatásukat életterünk és szokásaink folyamatos átalakításában, mert megértették ennek az életmódváltásnak a valódi lényegét és célját, és együtt járnak velem ezen az úton. Köszönöm Szebenyi Péternek, a Jövő Öko Nemzedéke Alapítvány kuratóriumi elnökének és Marinka Bogi barátnőmnek, hogy elültették a könyv megírásának gondolatát a fejemben.  Köszönöm Rémán Izabellának, a Lelkesedés • Tanulás • Szabadság Könyvek kiadójának, hogy igazi lelkesedéssel, nyitottsággal és rengeteg segítséggel eljuttatott a könyv valós megjelenéséhez; Skoda Mercédesznek, aki gyönyörű és életszerű fotóival tette még izgalmasabbá a könyvet. Hálás vagyok azoknak a lelkes hulladékcsökkentőknek, akik napról-napra segítik egymást és környezetüket saját tudásuk és tapasztalataik megosztásával a Háztartásom Hulladék Nélkül Facebook-csoportban." (részlet a Dobd ki a szemetest! című könyvből) 

A könyv egyre több webáruházban és könyvesboltban is megvásárolható. De közvetlenül a Lelkesedés • Tanulás • Szabadság Könyvek kiadójánál is megrendelhető a logóra kattintva:


Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.
Hamarosan induló honlapomat ITT találod:

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka:


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek