A füzeteket és a tankönyveket muszáj becsomagolni?

A Nevelés Hulladék Nélkül kampány keretén belül újabb ötletekkel próbálom minimalizálni az iskolakezdéssel együtt járó hulladék mennyiségét. Bár az iskola már 2 hete elkezdődött, de a lányomék az első héten projekt hetet tartottak az iskolában. A téma Örökös Öko iskoláról lévén szó, természetesen a környezetvédelem volt. Az ott szerzett sajnos elég elkeserítő tapasztalataimat egy másik, rövid posztban fogom megírni.
A második héten pedig erdei táborban voltak a gyerekek. Így nálunk az iskola igaziból csak a mai napon kezdődött el, és természetesen a füzetek és könyvek becsomagolását az utolsó pillanatra hagytuk. Pannival a következő dolgokat kellett átbeszélnünk ezzel kapcsolatosan:
 • Szüksége van-e a műanyag borítókra?
 • Milyen elvárásai vannak a tanároknak/iskolának a csomagolással kapcsolatosan?
 • Milyen egyéb alternatív csomagolás tetszene neki?,
 • Használhatók-e tavalyi félig üres füzetek?
Az biztosra kiderült, hogy be KELL csomagolni a füzeteket és könyveket, annak érdekében, hogy a könyvek kevésbé sérüljenek, hiszen ingyen könyvek révén, azokat vissza kell majd adnunk a tanév végén. Mivel a csomagolás a könyvek esetében nem volt vitás, így csak a csomagolás módját kellett megtalálnunk, ami Panninak is tetszik és a környezettudatos gondolkodásmódunkhoz is passzol. 
A következő lehetőségeket ajánlottam fel neki:
 • a tavalyi műanyag csomagolást felújítjuk (kipróbáltam, és működik, hogy a szétnyílt hegesztéseket vasalóval újraforrasztom) - új műanyag csomagolást szándékosan nem vettünk idén.
 • korábbról megmaradt ajándék csomagolópapírba csomagolunk
 • újságpapírba csomagolunk
 • textilbe csomagolunk
Első reakciója a lánynak az volt, hogy az újságpapír fújj, a műanyag felújításán elgondolkozott, az ajándék csomagolópapír ötlete tetszett neki, a textilt elvetette (pedig nekem ez lett volna a kedvencem).
A tavalyi füzetek folytatása is rizikós téma, ugyanis az évzárónkon a tanárok kerek-perec közölték, hogy csakis új füzeteket fogadnak el a tanulóktól. Mindenesetre mi azért 1-2 füzet esetében (szótár, lecke, sima rajz) bepróbálkozunk.
Mielőtt azonban nekifogtunk volna a csomagolásnak, ki kellett selejteznünk a múltkori selejtezésből kimaradt íróasztal fiókokat. 
Innen kikerült:
 • jó sok olyan füzet, ami már használhatatlan volt, ezek a papírgyűjtésbe kerülnek.
 • pár olyan füzet, amiből kivettük a maradék üres lapokat, ezeket az írólapokkal (szintén tavalyról maradt meg) együtt beküldtem dolgozatíráshoz az iskolába - kíváncsi vagyok a tanárok reakciójára.
 • tavalyi és még korábbi munkafüzetek, melyek mindegyike sajnos a papírgyűjtőben végezte, bár szomorúan tapasztaltam, hogy a többségükben alig dolgoztak.
 • tavalyi tankönyvek, amiket mégsem vett be az iskola könyvtára. Ezeket megpróbálom elajándékozni, de félek attól, hogy senkinek nem lesz rá szüksége, így ezek is végül a papírgyűjtőbe fognak kerülni.
 • egyik oldalukra rajzolt nagyméretű (A3) rajzlapok
 • egy nagy kupac műanyag füzet/könyvborító
A válogatás végeztével jött az ötlet, hogy a nagy rajzlapokat is fel lehet használni csomagolásra, és ezt meg is tettük. Majd előkerültek az újságpapírok, amiket rendszeresen a postaládánkból szedünk ki. Panni - érthető módon - nem szerette volna, ha a füzeteket különféle boltok akciós termékeinek reklámújságjába csomagoljuk, így első körben ezt az ötletet elvetettük. Viszont addig-addig nézegette a régi műanyag fóliákat, hogy végül közölte: nem szeretne ilyen csomagolást. Óvatosan felajánlottam neki, hogy van még a régi vásárlásokból megmaradt teljesen új műanyag csomagoló is. De ennek ellenére kitartott amellett, hogy nem kéri a műanyagot, sőt kérte, hogy tegyünk egy próbát az újságpapírral. A reklámújságokat továbbra sem tartotta jó megoldásnak, azonban a helyi hírújságra ráugrott. A tavalyról továbbvitt vagy nem túl szép füzeteket szimplán, a nagyméretű munkafüzeteket dupla réteg újsággal csomagoltuk be. 
Az újonnan vásárolt újrahasznosított papírból gyártott füzetek viszont olyan szépek, hogy azokat csupaszon hagytuk, minden csomagolás nélkül. Szerencsére lányos füzetekre van szükségünk, de eddig még sehol nem találtam ebből a sorozatból fiúsat, vagy semlegeset, így nem is tudom, hogy akinek ezek nem tetszenek, milyen megoldást találnak. De ha van megoldás, akkor osszátok meg velem is kérlek! 
Mindent együtt csináltunk, ezáltal ő is könnyen és gyorsan megtanulta, amit kb. 35 évvel ezelőtt én az apukámtól tanultam: hogyan kell papírba szépen füzeteket csomagolni.
A csomagolás módjáról videót is készítettünk, amit itt tudtok megnézni:

Összességében elmondható, hogy pár papírfecnin kívül nem keletkezett hulladékunk a füzetek csomagolásakor, nem vásároltunk újabb csoda csomagolóanyagokat, felhasználtuk az otthonunkban fellelhető anyagokat, és mindenki elégedett volt.

További iskolával kapcsolatos posztot itt olvashattok: NEVELÉS HULLADÉK NÉLKÜL.
Ha fontosnak tartod a témát, akkor kérlek csatlakozz Te is a JÖN Alapítvánnyal közösen indított "Nevelés Hulladék Nélkül" kampányunkhoz, és töltsd ki a konzultációs űrlapot: 
ŰRLAP A KAMPÁNYHOZ
Ha tetszett a bejegyzés és szinte naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.
Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke!

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek