Útmutató a csomagolásmentes vásárláshoz - nem csak a Flashmobra

Sokan kérdezik tőlem, hogy mégis hogy oldom meg a csomagolásmentes vásárlást, ha nincs a környékemen direkt ilyen jellegű bolt? Azzal ugyanis többnyire tisztában vannak az emberek, hogy sok kilométert utazni csak azért hogy csomagolás nélkül tudjak vásárolni, nem éppen környezettudatos gondolkodásra vallana. Ennek ellenére egy átlagos vásárlás során, szinte minden termék megkapható csomagolás nélkül is.
Az elmúlt 2,5 év tapasztalatán okulva, egy kis útmutatóval próbálok segíteni a kezdésnél:

1. Legyél kíváncsi, kreatív és kommunikálj!
Ha nincs a közeledben csomagolásmentes üzlet, akkor a mai rohanó világban, szükséged lesz egy adag kreativitásra, bátorságra, hogy úgy vásárolj, ahogy korábban nem tetted. Fel kell térképezned a környékbeli üzleteket, és bátran megkérdezni az eladókat, hogy beletennék-e az árut a saját csomagolóeszközödbe. A pozitív kommunikáció csodákra képes. Meglátjátok, milyen nyitottak az emberek, ha mosolyogva és kedvesen közelítesz hozzájuk.
Forrás: pixabay.com
2. Írj listát!
Nagyobb bevásárlás tervezésekor feltétlenül készíts bevásárlólistát. Ez egyrészt segít a szükséges csomagolóeszközök összekészítésében, másrészt lekorlátozza az impulzív vásárlást. Ezzel pénzt és hulladékot is spórolsz. Én a magam részéről már leszoktam a papírfecnikre való írogatásról, bár sokan a sok apróbb papírdarabnak így adnak még egy kicsit további életet. Én inkább már a telefonomba írom a listát, és a papírfecnik szaporodását is minimalizálom. Egy bevásárlólista megírásához teljesen fölösleges és pénzkidobás is jegyzettömböt vásárolni.

3. Tervezd meg!
Ahhoz, hogy hatékonyan és eredményesen tudj csomagolásmentesen vásárolni, előre kell gondolkodnod. Meg kell tervezned, hogy mire lesz szükséged, ahhoz milyen csomagolóeszközök fognak kelleni. Például, ha tudom, hogy tejet és paradicsomot szeretnék venni, akkor előkészítem a tejesüveget és egy zsákocskát a paradicsomnak. Azt is meg kell tervezni, hogy miből mekkora mennyiséget szeretnél venni, hogy ne a boltban érjen a meglepetés, ha például túl kicsi zsákot vittél magaddal.

4. Tartsd észben!
Az előre megtervezett és összekészített csomagolóeszközöket NE felejtsd otthon - talán ez a legnehezebb (nekem legalábbis az volt). Enélkül az első 3 pont megbukik, és kudarcként éled meg a vásárlást.

5. Táráztass vagy mérd le otthon!
A csomagolóeszközöket amiket magaddal viszel a bevásárláshoz, a boltban, árusnál táráztasd le (azaz nulláztasd le a mérleget a dobozoddal, zsákoddal együtt). Vagy akár egy konyhai mérlegen magad is lemérheted, és írd rá a dobozra, üvegre, zsákra annak a súlyát. Így nem kell fölöslegesen kifizetned a csomagolás súlyát, csak a nettó élelmiszert.

+1. Járj nyitott szemmel!
Legyél nyitott a vásárlásaid során, és észre fogod venni, hogy mennyi mindent meg lehet kapni kimérősen, saját csomagolásban. Próbálj ki új ízeket, ételeket, ha azokat csomagolás nélkül is meg tudod venni.

FLASHMOB 2018. MÁJUS 12.

A Háztartásom Hulladék Nélkül blog facebook oldalát ITT találjátok.
Támogatni a Háztartásom Hulladék Nélkül PATREON felületén tudtok.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (jobb oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚


Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke!

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek