Mire lehet szükséged a csomagolásmentes élelmiszer vásárláshoz?

Tévhit, hogy a csomagolásmentes vásárlás bonyolult folyamat és drága előzetes beruházással jár. Ha elhatározod, hogy hulladék nélkül szeretnél vásárolni, akkor csak egy kis tervezésre van szükséged. Ebben előző cikkem nyújthat segítséget: ÚTMUTATÓ

Ha megvan a  bevásárlólistád, és megvannak a helyszínek, ahol csomagolás nélkül tudsz vásárolni, akkor már csak egy dologra van szükség: Meg kell tervezned, hogy melyik terméket melyik csomagolóeszközben vidd haza. Saját tapasztalataim alapján próbálok ebben is tippeket adni az alábbiakban:

1. "Banyatank" - gurulós bevásárlókosár
Ezt a nagyon kis elmés eszközt korábban idősebb hölgyek használták, de manapság egyre divatosabb a fiatalok körében is. Főleg, hogy már szebbnél-szebb mintájúak kaphatóak. Tökéletes eszköz akkor, ha a vásárlást gyalog intézed, és nagyobb súlyú cikkeket kell hazavinned.
Fotó: pinterest.com
2. Nagyobb textilszatyor, kosár
Egy kosár vagy nagyobb textilszatyor már akár egy kerékpár kosarában is könnyebben szállítható, de gyalog sem olyan nehéz. A biztonság kedvéért, érdemes mindig 1 szatyorral többet bekészíteni a biztonság kedvéért.
Én terméktípusonként külön csoportosítva szoktam vinni magammal. Külön a tejtermékekhez, külön a felvágottakhoz, pékséghez stb. A szatyrokba külön-külön típusonként pakolom a szükséges kisebb zsákokat, dobozokat, üvegeket.

3. Kisebb textil zsákok
A pamutvászon zsákokat a pékáruhoz szoktam használni, de ha megszorulok, akkor akár kemény sajtot, zöldséget, gyümölcsöt is teszek bele. Viszont a hálós anyagból készült zsákokat (pl függöny anyag) kizárólag apróbb vagy pár darabos zöldségek és gyümölcsök vásárlásánál szeretem. Ezek a termékek akár már maradhatnak is az elfogyasztásukig ezekben a zsákocskákban, hiszen a zöldségek kellőképpen szellőznek benne, a pékárunak meg ideális a pamutvászon anyag.

4. Egész kicsi zsákok
Ez alatt a valóban kicsi zacsikat értem, amik kb. boríték méretűek. Ezek tökéletesek ha olyan száraz élelmiszert veszek, amiből eleve nem fogy sok. Ilyenek lehetnek a rágycsa félék: mogyoró, pisztácia, dió, aszalványok és szárított gyümölcsök. De például ilyenekbe hozta nálunk a nyuszi a húsvéti apróságokat is.

5. Befőttes üvegek, csatos üvegek
Egyszerűen imádom a csatos üvegeket, de elég borsos az áruk. Mivel azonban rengeteg átlagos méretű befőttes üvegem van itthon, így elsősorban azokat vetem be, ha folyékony, vagy apró szemű élelmiszert kell vásárolnom. A csavaros befőttes üvegeknél figyelni kell arra hogy biztosan jól záródjon, nehogy meglepetés érjen, ha kifolyik. A tejfölt egy csatos üvegben szoktam venni, de például a bulgurt, a levestésztát vagy a csicseriborsót egyszerű befőttes üvegben.

6. Pindurka befőttes vagy csatos üvegek
Ezekre is szükség lehet például krémsajtok, fűszerek vásárlásakor.

7. Nagy, jól záródó műanyag edények
Mivel a kutyám nyers kosztot kap, ezért neki mindig külön veszem meg a különféle nyers húsokat a hentesnél. Erre a célra egy régi, elég rozoga de még használható műanyag tálat viszek magammal. Illetve hasonló régi műanyag edényekben hozom haza a családnak is a húsféléket.
Ha húst kell vennem, akkor vagy a banyatankkal készülök, vagy autóval, mert a nagy súly és a kicsit kezelhetetlen forma miatt nehéz cipelni. Szerencsére erre viszonylag ritkán kerül sor.

8. Szögletes csatos üvegedények
Nekem 3 különböző méretben van jelenleg. Legtöbbször a tejboltban használom vaj, túró (már ha nem én készítem el magunknak), stb szállítására.

9. Kisebb zárható műanyag edények/dobozok
A bogyós gyümölcsöt legtöbbször ebben vásárolom a piacon, mert könnyű, jól záródik, kisebb mennyiségnek is szuper, és nem törik össze benne a friss finomság.

10. Sok mindent nem kell megvásárolnom, mert elkészítem itthon: ketchup, befőttek, lekvárok, szörpök, savanyúságok. Ezek alapanyagait mindig nagy tételben veszem meg termelőktől akkor, amikor szezonjuk van.

FLASHMOB 2018. MÁJUS 12.

A Háztartásom Hulladék Nélkül blog facebook oldalát ITT találjátok.
Támogatni a Háztartásom Hulladék Nélkül PATREON felületén tudtok.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (jobb oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚


Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke!

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek