Mi legyen a régi műanyagok sorsa?


Sokszor kapom azt a kérdést, hogy egy hulladék nélküli háztartásban mi legyen a régi műanyag eszközök sorsa. A válaszom borzasztó egyszerű: SEMMI
A hulladékmentes élet nem azt jelenti, hogy mostantól minden műanyag tárgyunktól a legrövidebb úton megszabadulunk. A hulladékmentes élet azt jelenti, hogy a lehetőségeinkhez mérten NEM HOZUNK BE ÚJABB műanyag eszközt, amiből előbb-utóbb szemét keletkezik.

Mutatok pár példát, én hogy kezeltem különböző helyzeteket.

Nagyobb műanyag vödrök - Itt például a nagy tejfölös vödrökre gondolok, vagy kisebb festékes vödrökre, vagy akár olyan műanyag konyhai tálakra, amit már nem szeretnénk élelmiszer tárolásra használni. Alapos tisztítás után ezekből ideális konyhai komposztgyűjtő lehet. Én egy kisebb festékes vödröt használok erre a célra. Még eredeti formájában van, de hamarosan szeretném kicsinosítani, lefesteni, hogy stílusban is szépen illeszkedjen a konyhámba. Így ez még évekig örömet fog okozni, és hasznos eszköz marad, anélkül, hogy idejekorán műanyag szemét válna belőle.

Élelmiszer tároló dobozok - Ha túl sok műanyag doboz van otthon, ami még étel tárolásra is alkalmas, de sem használni, sem kidobni nem szeretnéd, akkor vidd be a munkahelyedre, vagy ajándékozd el. Sokan örülni fognak neki, és így a dobozok szemétté válás előtti élete is hosszabbra nyúlik.
Tárolás - Egy háztartásban rengeteg minden össze tud gyűlni. Ezek rendszerezésére, tárolására tökéletesek a korábban használt műanyag dobozok. Tárolhatsz bennük játékokat, csavarokat, szögeket, tönkrement elemeket, kiégett villanyégőket, befőttes üveg kupakjait, hajgumikat, mindenféle apróságot, ami az íróasztal fiókjában képes megbújni.
Egyszer használatos műanyag dobozok - A korábbi életvitelem során felhalmozott éttermi műanyag dobozokat sem dobtam ki. Jelenleg a kutyáimnak vásárolt nyers húst fagyasztom ezekben. Tökéletesen lehet bennük porciózni, és elhelyezni az egyébként viszonylag kicsi fagyasztómban.
Tisztítószerek - Tisztítószereket már évek óta nem vásárolok a boltban, magam készítem el azokat. Az alapanyagokat pedig többnyire nagy kiszerelésben szerzem be. Így szerencsére már évek óta nem kell kidobnom szinte semmiféle műanyag flakont. Azonban a saját készítésű tisztítószereimet valamiben tárolnom kell. A nagy mennyiségű alapanyagokat nagy méretű befőttes üvegekben tartom. De az elkészült tisztítószereket egyenlőre még működőképes régi tisztítószeres flakonokba töltöm.
Háztartásunk műanyag eszközei szépen lassan kikopnak, elhasználódnak, és előbb-utóbb már a megújult funkciójukat sem bírják ellátni (például eltört műanyag cserepeimet kénytelen voltam kidobálni, mert már semmire nem lehetett használni azokat). Ekkor jön el a tulajdonképpen várva várt pillanat, amikor fokozatosan ezeket a tárgyakat tartós, hulladék- és lehetőség szerint műanyag mentes eszközökre cserélhetjük. Nálam van, aminél már elértem a csere időszakot, de még rengetem eszközöm van, ami régi műanyag, azonban használható állapotú.

Összefoglalva: Nem attól leszünk környezettudatosak, ha újabb fölösleges fogyasztást generálva, kidobáljuk a még használható, bár műanyag eszközeinket. Az igazi hulladékmentes gondolkodású emberek a végletekig kihasználják a tárgyakat, eszközöket, és csak akkor vásárolnak - tudatosan - ha feltétlenül muszáj.

A hulladék nélküli életről, a vásárlásról még további cikket olvashattok itt: VÁSÁRLÁS.

Ha tetszett a bejegyzés és szinte naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (jobb oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke!

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek