Tojás és tojáshéj egy hulladék nélküli háztartásban

Én egy olyan családba tartozok, ahol mindenki nagyon szereti a tojást, sokat is fogyasztunk belőle.

2017 augusztus elején felröppent a hír a legtöbb médiában, hogy Hollandiából származó tojások nagy mennyiségű rovarirtót tartalmaznak. Az eset miatt 180 holland csirketelepet zártak be, az ügyben nyomozás is indult. Bár a fertőzött tojásokat az érintett országokban kivonták a forgalomból, Magyarországon is minden holland és lengyel import tojásból mintát vettek, illetve szúrópróba szerűen ellenőrizték a többi kockázatos országból importálandó tojásokat. A hatóság javaslata szerint a vásárlók a magyar tojásokat válasszák, hiszen azok garantáltan nem szennyezettek, és kiváló minőségűek. És bár az ügy megoldódni látszik, hiszen a vizsgálatokat a holland hatóság lezártnak tekintette (megadta azokat a kódokat, amelyek szennyezett tojásokat jelölhetnek), azonban kérdésként a levegőben maradt, hogy vajon ezt a bizonyos rovarirtószert más országok is alkalmazzák, vajon a fertőzött tojásokból hol és milyen élelmiszerek készültek, amiről nem tudunk.

Én azonban nyugodt vagyok. Nálam a tojás beszerzésénél a legfontosabb, hogy szabad tartású tyúkoktól származó hazai (sőt lehetőség szerint helyi) tojást tudjak beszerezni. Erre helyben a piacon van mód. Illetve akinek van rá lehetősége, az tarthat saját tyúkokat erre a célra. Igaz, hogy azóta a NÉBIH talált szennyezett magyar tojást is, ennek a kódját nyilvánosságra is hozta:
"... 3HU1503T03/4 azonosító számú tételben mutatott ki szennyezést.... " (Forrás: Agrofórum)
Csak háttér segítségként megmutatom, hogyan kell értelmezni a tojáson található kódokat:
Forrás: http://elelmiszerlanc.kormany.hu
Tehát, ha megtaláltuk a nekünk megfelelő kóddal ellátott tojás beszerzési helyet, akkor innentől kezdve már csak a hulladékmentességre kell figyelnünk.

A hulladék nélküli tojás beszerzése nagyon egyszerű feladat. A piacra nyugodt szívvel viheted a dobozkádat a tojásokért. De akár tojástartó papírdobozban is megvásárolhatod (mint minden más területén a háztartásomnak, ebben az esetben is kerülöm a műanyagot). Ezeket a dobozokat a legtöbb tojást árusító árus a piacon örömmel visszaveszi. Így teszek én is, csak én tálcás kiszerelésben vásárolom a tojást, és alkalmanként viszem vissza azt a termelőnek. Ha valaki nem tudja hová leadni a tojástartó dobozokat, akkor az se keseredjen el, mert rengeteg szépséget lehet készíteni belőlük, de ez egy másik poszt témája lesz.
Ezzel a tojás beszerzéséhez köthető hulladék termelés témát lezártnak is tekinthetjük.

A következő lépés, hogy a tojás felhasználásával járó hulladékot is megvizsgáljuk.
Milyen hulladék keletkezhet, ha tojást akarunk enni? Gyakorlatilag semmi, legalábbis semmi káros. A tojás héja az egyetlen amivel kezdenünk kell valamit. Ezt a legtöbben a kommunális szeméttárolóba dobják, de ennél sokkal jobb helye is lehet egy háztartásban. Ehhez mutatok ötleteket, melyekhez némely esetben kreativitás, más esetekben semmi különös plusz munka nem szükséges.

 • A tojáshéj komposztálható - azonban mivel a lebomlási folyamata lassú (4-6 hónap), ezért érdemes azt kiszárítva majd összetörve a komposztba tenni. 
  Fotó: gogingham.com
 • A tojáshéjnak rendkívül magas a kalcium tartalma, de emellett foszfort, káliumot és nitrogént is juttat a talajba. Ezért mindenképpen érdemes kiszárítva, összetörve a növények földjébe keverni vagy a növény töve köré szórni. A paradicsom például kimondottan magas kalcium igényű növény.
 • A tojáshéj nem csak ásványi anyagokat biztosít a növények számára, de levegősé is teszi a talajt, ezáltal jobb lesz a talajszerkezete és vízelvezető képessége. A legtöbb növény nem szereti a pangó vizű tömött földet.
 • Az összetört tojáshéjat a madarak is szeretik, szintén a kalciumigényüket elégítik ki vele. Nagyon fontos, hogy a tojáshéjakat fertőtlenítsük, pl. sütőben, és csak ezután tegyük ki a madaraknak.
  Fotó: www.thespruce.com
 • Gyerekek kedvence lehet, ha a finomra tört tojáshéjat liszttel majd forró vízzel masszává keverünk. A masszából rudacskákat formálunk, betekerjük papírtörlőbe, és minimum 3 napig hagyjuk így száradni. Igazi aszfalt kréta lesz belőle. természetesen igény szerint színezhető akár ételfestékkel is.
  Fotó: www.kidspot.com.au
 • A csigákat a kertekben a legtöbb kerttulajdonos nem kedveli, mivel nagy pusztítást tudnak végezni, ha elkezdik lerágni a leveleket, hajtásokat. A durvára őrölt tojáshéjat viszont elkerülik, mert irritálják a csigák puha testét. Kiszárított és összetört tojáshéjjal körbe kell szórni a veszélyeztetett növényeket. 
 • Különös, de vannak olyan kertek, ahol a szarvasok jelentik a fő veszélyt. Szerencsénkre a szarvasok nem bírják a tojáshéj jellegzetes szagát. Természetes védelmet nyújt a szarvasok ellen, ha a kerítés mentén felszórjuk a kertet összetört tojáshéjjal.
 • A tojáshéj javítja a savanyú talaj pH-értékét. Bár elég lassú a hatása, de bizonyítottan növeli a talaj Ph értékét (ilyen célú használat előtt érdemes tesztelni a talaj pH értékét).
 • Bár még nem próbáltam (pedig van macskánk), de le fogom tesztelni, hogy az összetört tojáshéj macska űzőnek is használható. A macskamentes kertrészekre szórjuk a tojáshéjat. 
  Fotó: moderncat.com
 • Arctisztító tonik is egyszerűen készíthető belőle: a tojáshéjat tedd almaecetbe, hagyd állni pár napot, majd a viszkető, érzékeny arcbőrt ezzel tisztíthatod le. A tojáshéj kollagént és hialuronsavat is tartalmaz.
  Fotó: rosy-cheeks.ru
 • Házilag elkészített szódabikarbónás fogkrémbe is adható adalékként, nemcsak enyhe de kíméletes súrolóhatása miatt, de magas kalcium tartalma miatt is. 
 • Háziállatoknak (főleg kutyák, macskák nyersetetése esetén) a kalciumpótlása is megoldható zúzott tojáshéj adásával. De akár emberi fogyasztásra is alkalmazhatjuk ezt a kalciumforrást, azonban ilyen esetben főzéssel és sütéssel fertőtleníteni kell a tojáshéjat fogyasztás előtt. Fél teáskanál tojáshéjpor egy átlagos felnőtt napi kalcium adagját teszi ki. 
 • Növénymagok csíráztatásához a megmosott és fertőtlenített (pl sütőben) tojáshéjba szórjunk virágföldet és ebbe tegyük a magokat. Mivel nagyon hamar kinőheti a növény ezt a fajta újrahasznosított cserepet, viszonylag hamar át kell ültetni. illetve a kis virágföld mennyiség miatt fokozottan érdemes figyelni a virágföld nedvességtartalmára.
Fotó: ISTOCKPHOTO/THINKSTOCK
 • Húsvétkor is igazi tojást (akár kifújva) használjunk a díszítéshez, ez természetes, környezettudatos választás, és egyben megtanulható rajta az igazi néphagyomány szerinti húsvéti tojás díszítés. 
  Fotó: szinesotletek.blog.hu
 • Tisztíts ki vele bármilyen üveget, akár a nehezen tisztítható tejesüveget is: az összetört tojáshéjat szórd bele az üvegbe, önts hozzá vizet (esetleg igény szerint mosogatószert), és alaposan rázd össze.
Fotó: gippslandunwrapped.com
 • Leégett edény tisztításához is tökéletes. Törd össze a kiszárított tojáshéjat, szórd bele a leégett edénybe, tegyél hozzá sót, és egy kevés forró vizet, majd töröld át az edényt.
 • Az igazán kreatívak pedig összetört tojáshéjból mozaik képet is készíthetnek.

Fotó: Homesthetics.net


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek