TeSzedd mozgalom - képes élménybeszámoló

Idén részt vettem a TeSzedd Mozgalomban, 2 helyszínen segítettem megtisztítani a szeméttől a kijelölt területet.
Első napon Budapesten a Filozófusok Kertjében jártam. Első pillantásra úgy tűnt, ez egy rendes környék, szemét egy szál sem.
Azonban ahogy elindultam, és a bokrok alá kukkantottam, talán nem is meglepő módon rengeteg szemét került elő. Ahogy mondani szoktam, minden volt, csak épp döglött macska nem.
 Az önkéntesek is szép számmal eljöttek. Beszélgettem Lóránd Barnabással, és Vadon Jánossal is, akik szintén elkötelezett környezetvédők.
Ami már a gyülekezésnél is zavart, hogy nem csupán zsákot kaptunk, de gumikesztyűt is osztogattak. Én köszöntem szépen nem kértem, mert hoztam magammal textil kesztyűt. A válasz, amin megdöbbentem, vigyek nyugodtan mert rengeteg van, és jár az akcióhoz. Én tisztelettudóan közöltem, hogy a gumikesztyűből is hulladék lesz, így inkább használnám a sajátomat. Ezen kívül a zsák mellé a kezembe nyomtak egy gyorskötözőt is, hogy legyen mivel a zsák száját összekötni. Vajon miért nem jó ha a zsákot önmagában kötöm össze?? A gyorskötözőt hazahoztam, nem volt rá szükségem.
Kb. fél óra elteltével már félig volt a zsákom, és csupán csak egy kisebb területet jártam be. Elsősorban a bokrok alatt bujkáltam.
Második napon a hulladékvadász szervezésében szintén Budapesten, a Népsziget déli részén gyűjtöttük a szemetet. Sokan eljöttek, legalább 60 önkéntes vett részt az akcióban.
Itt már jelentősen több volt a hulladék, és nem volt ritka az igazán veszélyes fajta sem, mint pl. a drogozás különféle eszközei, de rengeteg textil, ruhafélék, és még egy felfújt lufi is volt a megszokott PET palackokon és sörös dobozokon túl.

A szervezőkkel a megelőző napokon sokszor gondolkodtunk azon, hogy szedjük-e szelektíven a hulladékokat. Végül arra jutottunk, hogy az ilyen eldobált szemét annyira szennyezett, hogy nagy eséllyel nem tudnák a szelektíven gyűjtött hulladékot hatékonyan feldolgozni. Így maradtunk az eredeti tervnél: minél alaposabb tisztogatást végezzünk.
A végeredmény sajnos a képen is látható nagyon nagyon sok zsák szemét. 
Bár elégedettek voltunk az eredménnyel, bennem mégis az volt hogy ez mind elkerülhető lenne, ha eleve nem is keletkezne le nem bomló, káros hulladék, amit a felelőtlen emberek szétdobálhatnak.


Összefoglalva a véleményem:
A program jó célt szolgál. Ha egyszer eljutunk arra az idilli állapothoz, hogy a háztartások, vállalkozások, gyártók minimális szemetet termelnek, akkor már nem lesz szükség ilyen akciókra. Vagy ha mégis szerveződnek, akkor annak fogunk örülni, hogy lám-lám itt és itt csupán egyetlen zsák szemetet sikerült összeszedni az önkénteseknek. Nem az aktivitás hiánya miatt, hanem mert nem volt mit! Jelen helyzetben kicsit azt éreztem, hogy mindenki örült annak a rengeteg összegyűjtött szemétnek. Én ezen inkább csak elkeseredtem, de ez még jobban megerősített abban, hogy a baj forrását kell megszüntetni. NE TERMELJ SZEMETET!

Leggyakrabban olvasott cikkek