ÖKOLUX 8000 gőztisztító takarítógép próba

Költözés előtt állunk. Nagyon előtte, gyakorlatilag napok vannak hátra. Az új fürdőszoba és a régi nappali járólap komoly takarításra szorul.
Igyekszem minél hulladékmentesebben megoldani a takarítást ebben a helyzetben is.
Korábban a csaptelepeket már sikeresen és nagyon egyszerűen tökéletesen vízkőtelenítettem:
Egy lavór vízbe (kb 3-4 l) öntöttem egy bő liter 20%-os ecetet (amikor csak tehetem 5 l-es nagy kiszerelést választom *- de sajnos nem vagyok még mindig meggyőződve arról, hogy egy darab 5 literes műanyag flakon valóban jobb-e mint 5 db literes...). Beletettem a csaptelepeket és ott hagytam 1 teljes napra. Utána kefével átdörzsöltem, majd szárazra töröltem őket. Kb. fél órás munkámba került:

Következő lépésként a leszerelt (és visszaszerelésre váró) szanitereket (2 mosdókagyló, 2 wc csésze) takarítása következett.
Hát nem bírtam megállni, és vettem egy flakon klóros fertőtlenítőt. Mégiscsak egy idegen wc-jét kellett olyan állapotba hoznom, amit sajátomnak tudok majd tekinteni. Rengeteg ecetet használtam fel, plusz egy fél flakon fertőtlenítőt. Hát ne tudjátok meg mi jött ki a wc csészék aljából (még akkor takarítottam, amikor le voltak szerelve, így minden oldalról bele tudtam bújni...), pedig tiszta rendes családtól vettük a házat. Konkrétan 2-3 miliméter vastag vízkő lapok váltak le a wc lefolyó részéről.
Az ecet azonban megtette hatását. Utána kapott egy fújásnyit a fertőtlenítőből, így már elégedett voltam (a fotót az eredményről még pótolom).
Az új hidegburkolatok és a régi járólap tisztítását viszont elég problémásnak gondoltam. Több helyről tanácsolták a gőztisztítót erre a célra, hiszen nem kell hozzá tisztítószert használni és alaposan tisztít. A probléma csak ott volt, hogy nekem ilyen nincsen és most éppen nem gondolnám hogy 50-100 ezer forintos gépbe beruháznék. A kicsi kézi tisztítók pedig a vélemények alapján nem elég erősek.
Bea Johnson azt mondta az budapesti előadásán, hogy a speciális gépeket érdemes ismerősöktől kölcsönkérni, vagy bérelni, így nem kell megvenni, ezzel elektromos hulladék sem termelődik pluszban.
Így is jártam el, utánanéztem a bérlési lehetőségeknek, de zsákutcába jutottam, mert ilyen gőztisztító takarítógépet a környékünkön nem lehet bérelni. Mire nem jó egy közösségi oldal? Feltettem hát a kérdést az ismerőseim körében és kb. fél órán belül már kaptam is ígértet egy ÖKOLUX 8000 gőztisztító gépre, amit másnap a férjem el is tudott hozni.

Ő lenne az:
Fotó: luxhungaria.hu
Próbaképpen még a jelenlegi házban próbáltam ki. A youtube és a google a jó barátom, ezek segítségével 10 perc alatt megtanultam a használatát. Fuga tisztítással kezdtem. Az eredetileg mentazöld fuga az idők során sötétszürke lett. Most ismét mentazöld.

 A vízköves üvegfelületek csak a gőzzel nem jöttek le tökéletesen, így előkezeltem egy kis ecettel. Ezt követően már tökéletes volt.
 A csempét és a padlót nagyon gyorsan és könnyen le tudtam mosni a géppel.

Hogy beruháznék-e ilyen gépre? Tudtommal kb 250.000ft egy ilyen gép. Ennyit biztosan nem ér. Bár szépen végezte a dolgát, kicsit nehézkes volt a használata, már ami a nagytakarítás részt illeti - kimondottan elfáradtam. Szimpla felmosáshoz pedig elég drága.
Azonban azon komolyan elgondolkodtam, hogy használtan beszerzek egy ilyen gépet (már 60 ezer Ft körül is találtam). Kiegészítő keféket 2000 Ft körül lehet venni.

Összességében elégedett voltam vele, de a valódi teszt még előttem van, amikor az új házban fogom használni. Erről majd készítek képeket és megmutatom.


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek