15. nap - Kerüld a postát!

Gondolkoztatok már azon, hogy mik kerülnek a postaládátokba? És ebből mennyi az a levél, papír ami hasznos?

Én végiggondoltam, és napokig figyelgettem. Íme az eredmény:
 • Csekkek - műanyag ablakos borítékban.
 • Szórólapok - nagyon sok, napi szinten minimum 4-5 db érkezik, gyakorlatilag meg sem nézem, hanem azonnal megy a papírgyűjtős dobozba.
 • Ingyenes helyi újságok - van ami hetente, van ami ritkábban érkezik. Mivel online ember vagyok, így szinte sosem nézem meg ezeket sem, de talán picit többször nyitom ki, mint a szórólapokat. Vásárolt újságok nálam nincsenek, minden információt kizárólag a netről nézek le (tudom ez sok embernek nem kényelmes, nekik azt javaslom, hogy akkor inkább vegyék meg egy helyi újságosnál a magazinokat, így legalább a csomagolást meg lehet úszni).
 • Online rendelt termékek - Viszonylag ritka, igyekszem a vásárlásaimat minimalizálni, de azért akad havi 1-1 alkalommal. Ezeket általában a feladó nagyon alaposan csomagolja (ez egyébként érthető is), a szállítások alatt előforduló sérülések minimalizálása érdekében.
Összesítve havonta átlagosan kb. 1 kg ilyen jellegű hulladék gyűlik össze, amiben vegyesen van papír, papír műanyaggal kombinálva és műanyag is.
Korábban úgy gondolkoztam, hogy nem gond, hiszen mindegyik része nyugodtan mehet a szelektív gyűjtőbe. Ma már azonban azt nézem, hogy a szelektív szemetesem tartalmát hogyan tudom minimalizálni. Erre kerestem megoldásokat akkor is, amikor a postaládámat vizsgáltam.
Mivel hamarosan elköltözünk, így a legtöbb változtatást majd csak az új helyen fogom bevezetni - ez az én kényelmességem miatt van.

A postaláda tartalmának csökkentésére irányuló terveim:
A csekkeket teljesen át fogom állítani online fizetési rendszerre - eddig is online fizettem, de mindig papíralapon kaptam a fizetendőt. Ezt az esetek többségében e-számla igényléssel ki tudom iktatni. Sőt sok szolgáltató plusz kedvezményt ad, ha e-számlát kérek (pl. a biztosítók ilyenek). Az ilyen postai küldemények duplán is rosszak, mert többnyire ablakos borítékban érkeznek, ami műanyag is és papír is. Vagy rászánom az időmet és szétválasztom, vagy egyben megy a szelektívbe.
Szórólapok - Sajnos sok mindent nem tehetek, mivel a szórólap osztogatóknak ez a munkája, így ők szinte mindig beteszik a szórólapot a postaládákba, akár akarjuk akár nem. Mindenesetre fogok készíteni egy táblát a postaládához, hátha a jobb belátású szórólap osztók figyelembe veszik a szemléletemet. valami ilyesmire gondoltam:

Az ingyenes helyi újságoknál sem tudok mit tenni. Jobb híján ez a papírgyűjtésben végzi.

Az online rendelt termékek - Igyekszem ezeket még inkább minimalizálni. Helyette helyi szinten vásárolom meg, amit csak lehet. Sokszor azonban nem kaphatóak meg bizonyos dolgok a közvetlen környezetemben, ilyenkor marad az online vásárlás. A legtöbb feladót (legyen akár webáruház, vagy magánszemély) meg lehet kérni arra, hogy minimális vagy legalábbis műanyagmentes csomagolást használjon.


Megjegyzések

 1. Én volt, hogy kiírtam azt is, hogy az x újságot nem kérem, és általában nem is dobták. Egy próbát mindenképp megér! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nemrégen költöztünk. Az új helyre mindenképpen tervezek valamilyen klassz kreatív és mutatós táblát, de még nem jutott időm rá. Addig viszont gyűlik az iskolai papírgyűjtéshez a szóróanyag.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek