12. nap - Kozmetikumok házilag

Bár már sokszor esett szó erről a témáról, a teljes átalakulásunknak egyik fontos eleme ez: azaz a legtöbb kozmetikumot házilag is elkészítheted, csupán pár alapanyag szükséges hozzá. Ezek az alapanyagok többnyire bioboltokban, webáruházakban beszerezhetőek.
A fürdőszoba illetve a kozmetikumok hulladékmentesítése az egyik legproblémásabb területe a háztartás hulladékának minimalizálásában, hiszen a konyhai hulladéktermelés után a fürdőszobában termeljük általában a legtöbb (ráadásul többnyire műanyag) szemetet.
Ennek nemcsak az az oka, hogy gyorsan fogyó termékekről van szó, hanem hogy a reklámok hatására rengeteg (sokszor fölösleges) dolgot vásárolunk. Ezeknek a termékeknek a nagy része még csak nem is újrahasznosítható, a dobozaik, flakonjaik sem minden esetben dobhatók a szelektív szemétgyűjtőbe (ja és azt ugye már megtanultuk, hogy a szelektív szemétgyűjtés igazából nem oldja meg a fő problémát).

Érdemes először egy-egy terméket kipróbálni, kísérletezni, ehhez csak a szükséges alapanyag mennyiséget megvenni. Bár ezzel a módszerrel az első pár alkalommal lehet, hogy drágábban tudod elkészíteni a kívánt terméket, azonban hosszú távon nemcsak anyagilag éri meg, de biztos lehetsz abban, hogy az így készült krém tökéletesen természetes. Ráadásul a későbbiekben akár nagy kiszerelést is választhatsz az alapanyagokhoz, így a hulladéktermelésed jelentősen csökken.
Jelenleg én ott tartok, hogy a tusfürdő, sampon, hajkifésülő balzsam, lábápoló krém saját készítésű. Az arckrémemet és a testápolót a kozmetikusom készíti, de minden alkalommal a saját dobozomba tölti újra.
Amiről eddig nem tudtunk váltani: fogkrém és borotválkozózselé. A fogkrémmel még kacérkodok, de a borotválkozózselét nem fogom tudni helyettesíteni. Az vigasztal, hogy a család férfi tagjai alig szőrösek, így gyakorlatilag hónapokig elég egy flakon.

Rengeteg általam kipróbált és még általam eddig nem tesztelt receptet gyűjtöttem össze a blogon, ezt igyekszem folyamatosan bővíteni. Nyugodtan böngésszetek közötte.

Kellemes és izgalmas munkálkodást kívánok a boszorkánykonyhában!

Leggyakrabban olvasott cikkek