9. nap - Visszaváltható üvegek

Sajnos Magyarországon még nem "divat" a csomagolásmentes vásárlás, ebből következően az olyan üzletek is nagyon ritkák, ahol ez vásárlási mód megoldható lenne. Persze aki elég leleményes, nagyon sok mindent be tud szerezni csomagolás és hulladékmentesen: piacon, helyi kis üzleteknél.
Megoldást jelenthet a nagy kiszerelésű termékek vásárlása, amely bár nem hulladékmentes, de fajlagosan még mindig kevesebb szemét termelődik ezáltal.

A helyi nehézségek miatt szoktam azt tanácsolni, hogy ha már csomagolással vagyunk kénytelenek vásárolni, akkor olyan típusú, csomagolású terméket válasszunk, amelynek a csomagolása újra használható. Ezek közül a legjobbak az üveges termékek.
Korábbi írásomban már volt szó az üvegekről (7. nap - Használj üveget!), most viszont elsősorban a visszaváltható üvegekről ejtek pár szót.
Általában a sörös és borosüvegek visszaválthatóak, érdemes őket gyűjteni, és vásárlás előtt visszavinni az üvegvisszaváltó helyre.
Az italok így jelentősen olcsóbbak is az egyéb csomagolású italoknál.
A HUMUSZ Szövetség klasszul összegyűjtötte a visszaváltható üvegek listáját. Bár üzletenként változhat, hogy melyik boltban melyik üveget veszik vissza, mégis segíthet ez a lista a környezettudatos vásárlásnál:
HUMUSZ
Forrás: pixabay.com
Sajnos általában jellemző, hogy kizárólag a bolt kínálatában megtalálható visszaváltható üvegek adhatók le (Tesco, Lidl, Aldi egész biztosan - saját tapasztalat), az üvegvisszaváltó automata a nem náluk forgalmazott üveget visszadobja. Ez egyébként jogsértés, az üzletek kötelesek visszavenni a betétdíjas üvegeket, így nyugodt szívvel fordulhatnánk a fogyasztóvédelemhez, de pár száz forintért még senkitől nem hallottam, hogy megtette volna. Én is lusta vagyok, inkább a legnagyobb kínálattal rendelkező üzletben vásárolom meg az ilyen jellegű termékeket, így az üvegek visszaváltása csak az esetek kb. 5%-ában jelent problémát.

Továbbá a 200 m2 területnél nagyobb üzletek esetében kihelyezhető üvegvisszaváltó automata, ami elméletben leegyszerűsíti az életünket, ezek sajnos gyakran meghibásodnak. Jó tudni, hogy meghibásodás esetén az üzlet köteles a nyitvatartási időn belül készpénzt visszaadni a betétdíjas üvegekért, és még arra sem kötelezhetik a vásárlót, hogy a betétdíjat ugyanebben az üzletben vásárolja le.

1-2 kozmetikai terméket gyártó és forgalmazó cég is beváltja a krémes tégelyeket, de ezek a termékek többnyire a magasabb árkategóriához tartoznak. Ilyen pl. a LUSH, ahol igaz csak bizonyos tégelyeket vesznek vissza, ráadásul azok műanyagból készülnek, ráadásul nem is betétdíjasok, hanem valamilyen apróbb ajándékot adnak érte cserébe. Ha mindezt üveg tégelyekkel tennék meg, még többet tennének a környezetért.

Gyerekkoromban nagy divat volt a szódásüveg. Emlékszem amikor falun nyaralva, csilingelve, kiabálva jött a lovaskocsival a szódás ember, és a kapu elé kitett üvegből készült kiürült szódásüvegeket kicserélték - fillérekért. Pár hónapja szembesültem azzal, hogy erre a mai modern világban is van lehetőségem. Így gyerekkoromat felidézve, ismét üveges szódásüvegből isszuk a bubis vizet, amit hetente cserélnek - még mindig fillérekért, igaz nem lovaskocsin érkezik a szódás.
Joggal kérdezhetnétek, hogy miért nem jó a modern szódagép, vagy a retro szódapatronos szódásszifon? Nagyon egyszerű a válasz: a szódásszifon nekem nagyon gyenge (próbálkoztam vele, tényleg), a modern szódagépet pedig drágállom.


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek