7. nap - Használj üveget!

Egy kis történelem:

Valószínűleg még Mezopotámiában (Kr.e. 3000 körül) készítettek először üveget, de az Ókori Egyiptomi leletek is igazolják, hogy már akkoriban is készítettek üveg tárgyakat, de csak a Római Birodalom idején váltak szinte hétköznapivá az üvegből készült dísztárgyak és használati eszközök. Az igazi sorozatgyártás csak a XIX. század végén indult el, ekkoriban már ablaküvegeket és üvegpalackokat, poharakat is nagy mennyiségben készítettek.
Antik római üvegvázák
Az üveg szelektív gyűjtésének jelentősége:

Az üveg az egyetlen olyan anyag, amelyet az előállításától kezdve szinte a végtelenségig lehet ismét változatlan minőségben használni, illetve új üveget készíteni belőle. Ráadásul az üveg újra olvasztása jelentősen kevesebb energiafelhasználással jár, mint az új üveg legyártása. Ezért fontos az üveg szelektív gyűjtése. A fehér (átlátszó) üveget Magyarországon Orosházán dolgozzák fel újra, elsősorban ismét csomagolóanyag készül belőle. A színes üvegtörmeléket pedig elsősorban az aszfalt egyik alapanyagaként kerül újrahasznosításra. Sajnos ez utóbbi Magyarországon nem megoldott, ezért azt külföldre szállítják.
Orosházi üveggyár
Bennem azonnal felmerült a kérdés: 

Nálunk (Gödöllő) csupán egyetlen üveggyűjtő konténer van, nincs külön színes és fehér üvegnek való. mi a teendő ilyen esetekben?
A válasz sajnos egyszerű: Orosházán szétválogatják őket.
Fontos, hogy az egyéb szelektív (pl. PET palack vagy fém) hulladék gyűjtő konténerekbe soha ne dobjunk üveg hulladékot, mivel igaz azt is kiválogatják (plusz emberi munka eredményeképp), de az ilyen kiválogatott üvegek már nem Orosházára kerülnek, hanem egyszerűen a szeméttelepre.

Az üveg tökéletesen újrahasznosítható. Ezért ha nemcsak arra gondolsz, hogy az üvegből újabb csomagolóanyagot tudnak gyártani, hanem arra is, hogy minél kevesebb szemét illetve hulladék kerüljön k a háztartásodból, akkor érdemes figyelni arra, hogy üvegcsomagolású terméket vásárolj, illetve üvegben tárolj otthon minél több dolgot.

Emlékszem, sok évvel ezelőtt csak akkor került üveg a háztartásomba, ha bolti lekvárt vagy savanyúságot vettem. Mivel akkoriban még nem volt nálunk szelektív hulladékgyűjtés, nagyon macerás volt a felgyülemlett üvegek tárolása számomra. Amikor végre lettek ilyen lerakóhelyek, már figyeltem arra, hogy az üveget szelektíven gyűjtsem. 
Mára pedig az üveghez való hozzáállásom teljesen megváltozott.
Ha valamit vennem kell bolti csomagolásban, akkor a plusz súlya ellenére lehetőség szerint az üveget választom. Az üveget minden esetben megtartom (azóta csak a boros és a sörös üvegeket kell gyűjtenem, mert nincs más), és mindenfélére használom.

Pár példa, hogy én milyen célokra használom a befőttes illetve csatos üvegeket:

  • Lekvárok, savanyúságok, zöldségek, befőttek, a csatos üvegekbe házi szörp kerül kerülnek bele.
  • A piacon ezt viszem a tejfölnek és a joghurtnak.
  • Az itthon darált száraz kenyérből készülő zsemlemorzsa is korábbi befőttesüvegben várakozik a felhasználásig.
  • Maradék ételt tartok benne, hűtőben.
  • Különböző száraz élelmiszereket tartok benne (pl. bab, búza, stb.)
  • Apró gyümölcs (jelenleg pl. málna) kerül bele a piacon.
  • Készíthető belőle mindenféle használati tárgy: csináltam már gyertyatartót, kisebb vázát, ceruzatartót.

Mindezek nemcsak szépek, de hasznosak, nem lesz üveghulladékom, ráadásul rengeteget spórolhatok vele, hiszen az olyan tárgyakat amikre az itthoni üvegeket használom fel, nem kell megvásárolnom. Ráadásul könnyű tisztán tartani, bármikor átvariálhatom a tartalmát, egyszerűen átalakíthatom a küllemét is, ha megunom a korábbi életét.

Te mire használod még az üvegeket? Várom a te ötleteidet is!

Források:
http://www.korforgas.hu/uveg.html
http://www.kvvm.hu/szelektiv/mi_lesz_belole.php
http://365.reblog.hu/20090813-feher-uveg-szines-uveg-mit-tegyunk-ha-csak-egy-uveggyujto
https://sadighgallery.wordpress.com/2012/06/20/ancient-glass-history/
http://oroscafe.hu/2015/02/13/fokuszban-az-uj-oroshazi-borosuveg/cikk/kezisrac

Leggyakrabban olvasott cikkek