Kulisszatitkok és a háttérmunka - Dobd ki a szemetest!

Pár nappal ezelőtt hírül adtam nektek, hogy már csak pár hét és megjelenik a könyvem, Dobd ki a szemetest! címmel. Meséltem az indulásról, és arról, hogy hogyan lett a hirtelen jött ötletből valóság, és lassan igazi kézzelfogható könyv. Ez így mind nagyon szépen, már-már romantikusan hangzik. Valójában azért voltak árnyoldalai, rémálomba illő nehéz pillanatai és szuper vidám hangulatú időszakai egyaránt. Visszagondolva már csak nevetek mindazon, amin keresztül mentünk együtt: Iza (Lelkesedés Könyvek), Merci (Merci Skoda Photography), és persze még jó pár szakértő, akik a könyv korrektúráján, borítóján, szerkesztésén, nyomtatásán keményen dolgoztak.
Fotó: Skoda Merci (Merci Skoda Photography)
Emlékszem 2018. január 21-én megkeresett egy hölgy, akit azóta szerintem nyugodt szívvel titulálhatok barátomnak, Rémán Izabella, a Lelkesedés*Tanulás*Szabadság Könyvek Kiadó vezetője, azzal szándékkal, hogy az immáron közel 18.000 tagra duzzadt Háztartásom Hulladék Nélkül facebook csoportban megoszthatja-e a hulladék csökkentésre vonatkozó kérdőívét. Nem sokat gondolkodtam rajta, beleegyeztem. Ezzel indult el a kapcsolatunk és egy beszélgetés arról, amit akkor már tudtam: könyvet írok a témában, de nem tudom hogyan tovább. Izabella felajánlotta, hogy ő szívesen mellém áll, és kiadja a könyvet.
Elkezdtük a közös munkát. Iza rengeteget segített, ő tapasztalt volt, én pedig totálisan zöldfülű ebben a témában.
Sokat beszélgettünk, ő tanácsokat adott és kijavított a könyv írásban, én ugyanezt megtettem vele a hulladék csökkentés területén. Már az elején, az első személyes találkozásunk alkalmával keményen közölte, hogy nem lesz könnyű menet, hiába tűnik annak. Mert nem csupán arról szól a könyvírás, hogy a gondolatainkat "papírra" vetjük. Ennél sokkal több munka van benne, és elkezdett olyan  mondatokkal dobálózni, mint például, hogy mi az egész könyvnek a "piros fonala" vagy mi a történeti részek / statisztikák / jogi tudnivalók helye és szerepe a könyvben.
Az első megbeszélésünk után azt sem tudtam mihez kezdjek, és már az elején elbizonytalanodtam: jó ötlet volt egyáltalán? De a bizonytalanságomat Iza záró mondata egy csapásra feledtette és őrült erővel ugrottunk bele mindannyian a munkába:
"Engem továbbra is nagyon, és egyre jobban lelkesít, hogy egy igényes, hasznos, és minőségi dolgot tudnánk létrehozni, egy szuper inspiráló mini csapatban." (Rémán Izabella, 2018. március 10., Gödöllő).
A tavasz nyugalmasan eltelt, én folytattam a hiányzó részek megírását, és nyár elejére el is készültem gyakorlatilag a teljes tartalommal. Természetesen ez ebben a formában a könyvhöz még édeskevés volt. Izabella rávilágított azokra a további feladatokra, amik még csak ezután következtek:
Az egész tartalmat egységesíteni kellett, megfogalmazásában és szerkezetében egyaránt. A kialakított szerkezethez képest hiányzó tartalmakat utólag meg kellett írnom. Na ez nehéz volt, mert az ihlet és a gondolatok nem jöhettek csak úgy maguktól, mint eddig, hanem irányítottak voltak, tarkítva rengeteg kutatással és számolással. Ehhez a szakaszhoz már határidőt szabtunk magunknak: augusztus elejére el kell készülnöm az első felével, mert augusztus 1-én már korrektúrázásra kerül a szöveg. A balatoni nyaralásunk gyakorlatilag arról szólt, hogy a könyv első felét javítottam Izával párhuzamosan, hogy elkészüljünk augusztus 1-re. De elkészültünk, a korrektor hölgy pedig nagyon pozitív visszajelzést adott a könyvről: jó olvasni, olvasmányos de mellette gyakorlatias és hasznos, ráadásul minimális javítanivaló volt benne (ez utóbbit egyértelműen Izának köszönhetem, aki az utolsó simításokat elvégezte a könyvön).
Augusztus végére készen volt a teljes korrektúra, indulhatott a fotózás Skoda Mercivel, akinek a szeme azonnal ráállt arra a stílusra amit én annyira szeretek. Persze a fotózás sem ment egyszerűen, hiszen volt hogy az időjárás nem kedvezett, volt, hogy kevés időnk volt, volt olyan is hogy nem úgy sikerültek a képek ahogy elképzeltük. A végére azonban ez is összeállt.
Jelenleg a szerkesztési stádium utolsó mozzanatai zajlanak. A héten megérkezett az ISBN számunk is. Ma-holnap mehet az anyag a nyomdába, és utána már nincs megállás.
A fejleményekről, és további kulisszatitkokról hamarosan hozom a következő beszámolót.

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.
Hamarosan induló honlapomat ITT találod:

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka:

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek