Zero-waste Mákos guba
Pár napja a családom megkívánta a fánkot. Gondoltam egyet, nosza, készítek nekik. Azonban már nem volt fiatal az idő, este 7 is elmúlt, így már nem kívántam a zsírszagot a lakásban. Ezért sütőben sült fánk készült még este, mindenki nagy örömére. A családom viszont finnyás egy csapat, így 2 nappal később a megmaradt fél adag fánk már a kutyának sem kellett. Azaz a kutyák örültek volna neki, de nekik azért mégsem adtam oda. Gondoltam egyet, és kitaláltam, hogy átalakítom az enyhén szikkadt fánkokat egy teljesen más finomsággá. Mivel a nagy fiam már hetek óta mondogatja, hogy mákos gubára vágyik, már tudtam is, hogy mi lesz a fánkok sorsa. Isteni finom mákos gubát készítettem a következő recept alapján:
Hozzávalók:
Az eredeti recept 2 nagy guba kiflit ír, de nekem guba kiflire nem volt szükségem, mert ott voltak a fánkok. Ez jelentősen gyorsította az elkészítési folyamatot.
A fánkokat 1 cm vastagon felszeleteltem. A tejet felforraltam. Közben a tojások sárgáját a porcukor felével robotgéppel habosra kevertettem, ebbe jött a vaníliás cukor, a puha vajjal, és a forró tej. Tortaformát (vagy akár egy jénai tálat) kivajaztam, az alját megszórtam zsemlemorzsával.
A fánk szeleteket alaposan beáztattam a tejes öntetben, majd a formába egy réteget terítettem le belőlük. A fánk szeletekre kentem a barack lekvárból, és megszórtam a cukros mák felével. Az újabb réteg áztatott fánk lerakása után, ismét lekvár és mák következett. Ezt addig folytattam, amíg el nem fogyott a fánk. Ideális lett volna, ha éppen annyi fánk szeletem van amivel pontosan betudom fedni az utolsó réteget. De az élet nem ilyen szép, viszont a kreativitás határtalan. Természetesen a tortaforma utolsó fánkrétegénél a felére már nem jutott a fánkból. Jobb híján vágtam egy szelet kenyeret és azzal pótoltam ki a hiányt.
Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon kb. fél óráig sütöttem.
A tojások fehérjét kemény habbá vertem, a végén hozzákevertem a maradék porcukrot és 1 kanál lekvárt. A kemény habbal betakartam a torta tetejét és 150 fokon még 10-15 perc alatt megpirítottam a habot. A sütőt kikapcsolva, résnyire nyitott sütőajtónál érdemes picit szárítani a tortát, így kisebb eséllyel esik össze a hab. Na ezt a lépést én kihagytam, de így sincs okom panaszra.
A mákos guba nálunk akkor az igazi, ha van hozzá vanília sodó. Egy élelmiszer hulladékoktól mentes háztartásban vajon mi lehetne jobb alap ehhez, mint a fánkok áztatásához elkészített vaníliás, cukros tej. Ezt kipótoltam még egy kis tejjel, és liszttel hígabb sűrűségű sodót főztem belőle pár perc alatt. Még ízesíteni sem volt szükséges.
Az étel hulladék elkerüléséről egy korábbi cikkemben ITT olvashatsz. Egyéb konyhával kapcsolatos zero-waste, azaz hulladékmentes ötleteket pedig a következő linkeken találsz a blogon:
konyhám hulladék nélkül, élelmiszerek és túlvásárlás, konyha takarítása
Ha tetszett a bejegyzés és szinte naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.
Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (jobb oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke!
![]() |
Mákos guba fánkból |
Az eredeti recept 2 nagy guba kiflit ír, de nekem guba kiflire nem volt szükségem, mert ott voltak a fánkok. Ez jelentősen gyorsította az elkészítési folyamatot.
- 6 dl tej (üvegben elhozott házi)
- 4 tojás (piacos)
- 30 dkg porcukor (kristálycukrot magam darálom le, így csak a papír csomagolás van)
- 1 csomag vaníliás cukor (vaníliarudat darálom le)
- 5 dkg vaj (házi vaj, saját dobozomban elhozva)
- 10-10 dkg őrölt mák és porcukor (a mák szintén üvegben került hozzánk a piacról)
- baracklekvár (saját készítés)
- A sütőforma kikenéséhez vaj és egy marék zsemlemorzsa (megmaradt száraz kenyérvégeket darálom le)
A fánkokat 1 cm vastagon felszeleteltem. A tejet felforraltam. Közben a tojások sárgáját a porcukor felével robotgéppel habosra kevertettem, ebbe jött a vaníliás cukor, a puha vajjal, és a forró tej. Tortaformát (vagy akár egy jénai tálat) kivajaztam, az alját megszórtam zsemlemorzsával.
A fánk szeleteket alaposan beáztattam a tejes öntetben, majd a formába egy réteget terítettem le belőlük. A fánk szeletekre kentem a barack lekvárból, és megszórtam a cukros mák felével. Az újabb réteg áztatott fánk lerakása után, ismét lekvár és mák következett. Ezt addig folytattam, amíg el nem fogyott a fánk. Ideális lett volna, ha éppen annyi fánk szeletem van amivel pontosan betudom fedni az utolsó réteget. De az élet nem ilyen szép, viszont a kreativitás határtalan. Természetesen a tortaforma utolsó fánkrétegénél a felére már nem jutott a fánkból. Jobb híján vágtam egy szelet kenyeret és azzal pótoltam ki a hiányt.
Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon kb. fél óráig sütöttem.
A tojások fehérjét kemény habbá vertem, a végén hozzákevertem a maradék porcukrot és 1 kanál lekvárt. A kemény habbal betakartam a torta tetejét és 150 fokon még 10-15 perc alatt megpirítottam a habot. A sütőt kikapcsolva, résnyire nyitott sütőajtónál érdemes picit szárítani a tortát, így kisebb eséllyel esik össze a hab. Na ezt a lépést én kihagytam, de így sincs okom panaszra.
A mákos guba nálunk akkor az igazi, ha van hozzá vanília sodó. Egy élelmiszer hulladékoktól mentes háztartásban vajon mi lehetne jobb alap ehhez, mint a fánkok áztatásához elkészített vaníliás, cukros tej. Ezt kipótoltam még egy kis tejjel, és liszttel hígabb sűrűségű sodót főztem belőle pár perc alatt. Még ízesíteni sem volt szükséges.
![]() |
Mennyei süti lett :) |
konyhám hulladék nélkül, élelmiszerek és túlvásárlás, konyha takarítása
Ha tetszett a bejegyzés és szinte naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.
Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (jobb oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése