Zero-waste Mákos guba

Pár napja a családom megkívánta a fánkot. Gondoltam egyet, nosza, készítek nekik. Azonban már nem volt fiatal az idő, este 7 is elmúlt, így már nem kívántam a zsírszagot a lakásban. Ezért sütőben sült fánk készült még este, mindenki nagy örömére. A családom viszont finnyás egy csapat, így 2 nappal később a megmaradt fél adag fánk már a kutyának sem kellett. Azaz a kutyák örültek volna neki, de nekik azért mégsem adtam oda. Gondoltam egyet, és kitaláltam, hogy átalakítom az enyhén szikkadt fánkokat egy teljesen más finomsággá. Mivel a nagy fiam már hetek óta mondogatja, hogy mákos gubára vágyik, már tudtam is, hogy mi lesz a fánkok sorsa. Isteni finom mákos gubát készítettem a következő recept alapján:
Mákos guba fánkból
Hozzávalók:
Az eredeti recept 2 nagy guba kiflit ír, de nekem guba kiflire nem volt szükségem, mert ott voltak a fánkok. Ez jelentősen gyorsította az elkészítési folyamatot.

  • 6 dl tej (üvegben elhozott házi)
  • 4 tojás (piacos)
  • 30 dkg porcukor (kristálycukrot magam darálom le, így csak a papír csomagolás van)
  • 1 csomag vaníliás cukor (vaníliarudat darálom le)
  • 5 dkg vaj (házi vaj, saját dobozomban elhozva)
  • 10-10 dkg őrölt mák és porcukor (a mák szintén üvegben került hozzánk a piacról)
  • baracklekvár (saját készítés)
  • A sütőforma kikenéséhez vaj és egy marék zsemlemorzsa (megmaradt száraz kenyérvégeket darálom le)

A fánkokat 1 cm vastagon felszeleteltem. A tejet felforraltam. Közben a tojások sárgáját a porcukor felével robotgéppel habosra kevertettem, ebbe jött a vaníliás cukor, a puha vajjal, és a forró tej. Tortaformát (vagy akár egy jénai tálat) kivajaztam, az alját megszórtam zsemlemorzsával.
A fánk szeleteket alaposan beáztattam a tejes öntetben, majd a formába egy réteget terítettem le belőlük. A fánk szeletekre kentem a barack lekvárból, és megszórtam a cukros mák felével. Az újabb réteg áztatott fánk lerakása után, ismét lekvár és mák következett. Ezt addig folytattam, amíg el nem fogyott a fánk. Ideális lett volna, ha éppen annyi fánk szeletem van amivel pontosan betudom fedni az utolsó réteget. De az élet nem ilyen szép, viszont a kreativitás határtalan. Természetesen a tortaforma utolsó fánkrétegénél a felére már nem jutott a fánkból. Jobb híján vágtam egy szelet kenyeret és azzal pótoltam ki a hiányt.
Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon kb. fél óráig sütöttem.

A tojások fehérjét kemény habbá vertem, a végén hozzákevertem a maradék porcukrot és 1 kanál lekvárt. A kemény habbal betakartam a torta tetejét és 150 fokon még 10-15 perc alatt megpirítottam a habot. A sütőt kikapcsolva, résnyire nyitott sütőajtónál érdemes picit szárítani a tortát, így kisebb eséllyel esik össze a hab. Na ezt a lépést én kihagytam, de így sincs okom panaszra.

A mákos guba nálunk akkor az igazi, ha van hozzá vanília sodó. Egy élelmiszer hulladékoktól mentes háztartásban vajon mi lehetne jobb alap ehhez, mint a fánkok áztatásához elkészített vaníliás,  cukros tej. Ezt kipótoltam még egy kis tejjel, és liszttel hígabb sűrűségű sodót főztem belőle pár perc alatt. Még ízesíteni sem volt szükséges.
Mennyei süti lett :)
Az étel hulladék elkerüléséről egy korábbi cikkemben ITT olvashatsz. Egyéb konyhával kapcsolatos zero-waste, azaz hulladékmentes ötleteket pedig a következő linkeken találsz a blogon:
konyhám hulladék nélkülélelmiszerek és túlvásárláskonyha takarítása

Ha tetszett a bejegyzés és szinte naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (jobb oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke!

Leggyakrabban olvasott cikkek