Költözünk - 2. Dobozolás, pakolás

Előző költözős cikkem óta eltelt négy hónap. Jelenleg 2. hete már az új házban lakunk, régit teljesen kiürítettük, elbúcsúztunk tőle, és átadtuk a kulcsokat. Egy korszak lezárult.
Hogy mi történt az elmúlt időszak alatt. Nézzük sorjában.

A padlás átvizsgálására kb. egy hónapom ment rá.
A legnagyobb nehézséget azok a hulladékok jelentették, amiket nem szabad csak úgy a kommunális szemétgyűjtőbe dobni. Ilyen volt a hungarocell és a cd-k. A cd-ket elajándékoztam, a hungarocell pedig sajnos a kommunálisba került végül, mert sehogy sem találtam helyet neki.

A padlásról rengeteg régi doboz és buborékos csomagoló fólia került elő. Ideálisak voltak egy költözéshez. Minden dobozt felhasználtam: a kicsikbe kerültek a nehéz vagy törékeny dolgok: könyvek, porcelánok. Tökéletes döntés volt, mivel könnyen lehetett ezeket szállítani, a súlyuk nem okozott problémát.

A nagy dobozokba került szép sorban minden más. Még a ruhaféléket is dobozokba tettem, így nemcsak a költözés napjáig tárolni, de szállítani is sokkal könnyebb volt. Ráadásul a doboz újrahasznosítható, és nem kellett óriási zsákokat beszerezni (egyébként is utálom a műanyag zsákok szagát, nem tettem volna bele ruhákat).

Bár azt gondoltam rengeteg dobozom van, mégis hamar megteltek. Szerencsére kaptam a rokonoktól és barátoktól még sok-sok dobozt, így ezek mind újrahasznosított csomagolóanyagok voltak. De az is előfordult, hogy a papírgyűjtő konténerből kikukáztam pár nagyobb darabot.
Az egyik kikukázott dobozom
A dobozolás folyamatában megállás nélkül szelektáltam. Azok a dolgok, amikre már biztosan nem lesz szükségem, azt eladtam vagy elajándékoztam. A cél az volt, hogy az új helyre már szinte csak olyan dolgokat hozzunk át, amire valóban szükségünk lesz.

Ragasztószalagot nem használtam a dobozok rögzítéséhez. Spárgával, illetve régi fáslikkal kötöttem át a kritikus dobozokat. A többit pedig behajtottam. Ezáltal ragasztószalagot sem használtam.
Minden létező tárolóhelyet kihasználtam a pakoláshoz: kiürült játékos dobozok, fiókok ideálisnak bizonyultak a kartondoboz alternatívájaként. Voltak olyan fiókok, amiket a selejtezést követően visszapakoltam és egy az egyben átköltöztettük.

Kölcsönkapott dobozok behajtogatva
Fiók a költöztetésre várva

Fáslival átkötve
A beköltözésünket követő héten a lányom iskolájában éppen papírgyűjtés volt, ami pont kapóra is jött. Amit dobozt csak győztem, minden kipakoltam és a dobozok jó része a papírgyűjtésbe került. A dobozok másik részét pedig átörökítettem egyik barátnőmnek, akik várhatóan a közeljövőben fognak szintén költözni, így nekik még jól jöhet. A fáslikat is nekik adtam, hogy hasonlóan tudják majd használni ahogyan én tettem. A spárga pedig szintén ehhez a családhoz kerül, mivel a házilag készülő füstölt húsokat és kolbászokat erre fogják fellógatni. Emiatt az sem probléma hogy több kisebb darabban vannak.
Spárga darabok a kolbászokhoz
Mivel a házat át is kellett alakítanunk, ezért óhatatlan volt, hogy konténert kérjünk. Összesen két konténer elegendőnek bizonyult, ebből az egyikbe csak építési törmelék került, a másik sajnos sok vegyes szemetet is tartalmazott, pl. festékes vödrök, laminált lap darabok, stb. Többnyire azért a házban eleve meglévő dolgokat használtuk fel újra: a csaptelepek az ecettől megújultak, a szaniterek hasonló kezelést követően tökéletes állapotúak maradtak. Amire nem volt szükségünk (pl. kibontott ablak, ajtó, korlát, stb.), azt precíziósan bontottuk ki, így el tudtam adni vagy ajándékozni.

A korlát egy része is új gazdára talált
A kommunális hulladékom, a konténert leszámítva nem volt sokkal több mint korábban. Ami jelentősen több volt, az a műanyag hulladék, ugyanis az átmeneti állapotban, nem volt még kicsomagolva minden eszközöm. Ezért több hétig nem tudtam pl. csomagolás mentesen húst venni a kedvenc hentesemnél, mert nem találtam a dobozaimat.

Kitűztem az időpontot (2017. június 10-11.) egy garázsvásárra is, ahol a megmaradt dolgokat szeretném kiárusítani. Akkor tudom elmondani, hogy nagyjából átköltöztünk, ha ez is lezajlik.
Garászvásárom
Összességében elmondható, hogy hulladékmentesen költözni borzasztó nehéz. Persze sokat lehet csökkenteni a szemét mennyiségén így is, de tökéletesen nulla hulladék közeli állapotot szerintem lehetetlenség teremteni egy költözés folyamán.

Kíváncsian várom a ti tapasztalataitokat is - ha volt ilyen - a ti költözésetekről.


Megjegyzések

 1. Biztosan borzasztó nehéz hulladékmentesen költözni,bár a költözés mindenképpen nehéz -nekem.:)
  Gratulálok,csodásan megoldottad!
  Nekem ez a legnehezebb rész: " Azok a dolgok, amikre már biztosan nem lesz szükségem, azt eladtam vagy elajándékoztam. "-mert nem találok olyat,illetve NAGYON nehezen,akiknek továbbadhatom.
  Én nem költözök, de szelektálok.Az évtizedek során rengeteg mindennel telítődött a ház.Sokszor az én gyüjtőgetős hibámból-Már nem gyűjtögetek,csak nincsen szívem mindent lazán kidobni a kukába, mert hátha másnak jól jön.
  Garázsvásáron gondolkodtam én is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg nehéz. Én nagyon sok minden a facebookon tudtam eladni, elajándékozni. Érdemes helyi csoportokban megpróbálni. Bár lassabb, de biztosan az kapja akinek szüksége van rá.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek