Műanyag zacskók helyett textilzsákok

Az elmúlt időszak rendkívül sűrűre sikerült, és már sok-sok hét óta igyekszem egy olyan bejegyzést megírni, ami a különféle textilzsákok összehasonlításáról szól.
Ezek a textil zsákok kimondottan azt a célt szolgálják, hogy a bolti nagyon könnyű illetve könnyű műanyag zacskókat kiváltsák a környezetet nem szennyező, tartós zsákokkal. A műanyag zacskókat főképpen a hipermarketek zöldséges pultjainál, pékáruinál lehet fellelni, de ilyenbe csomagolják a műanyaggal laminált papírba csomagolt hentesárut is. Továbbá ezek azok a zacsik, amiket némely vásárlók előszeretettel halmoznak fel, és minden egyes terméket 1-2-több ilyen zacskóba pakolják az üzletekben.
Becslések szerint 5.250 milliárd darab műanyagszemét sodródik, többségük óriási (akár Magyarország méretű) szigeteket alkotva a világ óceánjaiban, melyeknek jelentős része zacskó. Az Európai Unió hulladékra vonatkozó irányelvei között szerepel, hogy 2020 elejéig az országoknak el kell érniük, hogy az egy főre jutó zacskóhasználat maximum 90 db legyen éves szinten. 2010-es felmérés szerint, az európaiak átlagosan évente kb. 200 db egyszer használatos műanyag szatyrot használnak. A nejlonszatyrok igazoltan ártalmasak a környezetre, mivel apró darabokra, úgynevezett mikroműanyagokra való szétaprózódásuk után, a vízbe kerülve az élelmiszerekben is megtalálhatóak. Ennek a problémának a megoldására az EU visszaszorítaná használatukat, melyre törvénytervezet (vagy folyamatosan csökkentik a könnyű műanyag szatyrok használatát, vagy díjkötelessé teszik őket) is készült. A törvénytervezetre alapulva készítették elő a magyarországi jogszabály változásokat. Azonban a 2017-es esethez hasonlóan, Magyarországon 2018-ban sem támogatta a kormány az Innovációs és Technológiai Minisztérium által beterjesztett környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénymódosítás tervezetét. A szabályozás 2019. január 1-től a könnyű és a nagyon könnyű nejlonzacskók termékdíját célozta jelentős mértékben emelni.
A műanyag zacskókkal kapcsolatos probléma tehát továbbra is fennáll. De mit is lehet ilyen helyzetben tenni? A válasz borzasztó egyszerű, csak sokszor már a műanyag használat annyira kézenfekvő számunkra, hogy fel sem merül bennünk, hogy egyszerű alternatív megoldásokkal saját magunk is tehetünk a műanyagszennyezés ellen. A megoldás az hogy tartós, textilből készült bevásárló zsákocskákkal járunk vásárolni. Tény, hogy némely helyen nem fogadják el ezeket (szerencsére egyre több helyen fogadják pozitívan), és az is tény, hogy az ilyen vásárlásra előre fel kell készülni. A vásárlás előtt el kell pakolnunk és vinnünk kell magunkkal a nejlonzacskó helyettesítésére szolgáló textil zsákokat.
Én az elmúlt évek alatt sokféle zsákot kipróbáltam már, a tapasztalataimat az alábbiakban megosztom veletek.

Általam kipróbált zsákok, típus szerint:
1. Len vagy pamutvászon zsákok
2. pamutvászon zsákok függöny anyaggal kombinálva
3. teljesen függöny (vagy hálós) anyagból készült zsákok

A tiszta pamut vagy lenvászon zsákok nagy előnye az én szempontomból, hogy teljesen természetes anyagból készültek, így ha évek múltán tönkremennek, akkor egész nyugodtan visszaadhatom a természetnek őket, a komposztálón keresztül. Ezt a típust előszeretettel használom a pékségben, és piacon (ahol az árut külön tálban mérik le). De előfordult már, hogy sajtot, kolbászt vettem benne. Komoly hátránya, hogy elég súlyos, így azokon a helyeken, ahol nincs lehetőség tárázni, ott a zsák súlyát is ki kell fizetni. Nehézkes vele vásárolni olyan helyeken is ahol a pénztárnál szeretik megnézni a zsák tartalmát, hiszen ezek a zsákok nem átláthatóak. Az ilyen zsákokat általában turkálóból vásárolt régi terítőkből megvarrtam magamnak.
A függöny vagy valamilyen hálós anyaggal kombinált zsákokat kimondottan szeretem, nem csak azért, mert nagyon mutatósak (BEOO zsákokat próbálgattam), hanem mert a tiszta pamutvászon zsákok hátrányait teljesen el is felejthetjük általuk. A BEOO zsákokban nagyon szeretem, hogy szinte mindenre jól lehet használni. Egyedül a kolbász/szalámi féléknek nem ideálisak. Tökéletes a zöldség, gyümölcs vásárláshoz. A különféle aszalványok, magok, hüvelyesek részére is. Bár az apró szemű szárazélelmiszereket jobb a cipzáras BEOO tasakba tenni, mert abból tuti nem peregnek ki a szemek.
A nagy hipermarketekben is mindig örömmel fogadták, mert jól látszik a tartalma. Bár könnyebb mint a teljesen vászonból készült zsákok, de azért számolni kell ezek használatakor minimális plusz költségre, ha nem tudjuk táráztatni a zsák súlyát. A BEOO bevásárlószatyor - bár nem kötődik szorosan a tesztelésemhez - nagyon strapabíró, erős anyagú. Kicsit hosszúnak éreztem a fülét, de ezt az én nem túl daliás szálfatermetemmel magyaráztam. Ahhoz viszont rövid volt a fül, hogy a vállamra akasszam. A mosások során nem kíméltem, de erre szükség is volt, mert a kisebb zsákok közeli ismeretségbe kerültek a kakaós csigával és a ketchupos virslis kiflikkel is. 60 fokos, nátrium perkarbonátos mosáson is keresztülestek, annak ellenére, hogy a címkéjén a 40 fokot javasolja a készítője. Nem mentek össze, nem fakultak ki, viszont a folt szépen távozott. 

A tisztán függöny anyagból készült zsákok megvarrására nem vállalkoztam, mert annyira csúszik az anyag, hogy nagyon nehéz szépen elkészíteni. Ezért beszereztem ilyen típust is, a JupCycle zsákjai közül. Jelentem soha ne menj ezekkel pékségbe, mert utálni fognak érte :D A friss pékáru ugyanis annyira beakadozik a hálós anyagba, hogy az eladó vért izzadva szuszakolta bele a friss zsömléket és kifliket. Cserébe viszont olyan könnyű mint a betiltásra szánt nagyon könnyű zacskók, így tárázás nélküli helyen ideális lehet. Nagy előnye még hogy kizárólag használt textilek felhasználásából készül, ami a lelkemnek is jót tesz. Viszont a nálam lévő darab teljesen műszálas, ezért a 60 fokos mosást sem mertem megkockáztatni.

Mindent összevetve, a végkövetkeztetésem így hangzik: 
Minden egyes vásárlást próbálj meg előre megtervezni, tudatosan készülj föl rá (ez elég macerásnak hangzik, de a gyakorlattal és rutinnak ez gyorsan az életmód részévé válik, és fel sem fog tűnni). Gondold végig, hogy mit szeretnél vásárolni, és ahhoz melyik tárolóeszköz a legideálisabb? Pékárut vennél? Vigyél BEOO féle zsákot. Hipermarketben kell vásárolnod? A hálósat válaszd. Apró szemes élelmiszert a cél? Jól záródó tasakot is készíts be.

Hidd el, nem nehéz, csak egy kis szervezés és tudatosság kell hozzá. Ráadásul téged is boldogsággal fog eltölteni, ha az eladók pozitívan nyilatkoznak a szép zsákocskáidról.

A "Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre" című könyvemben a kezdeti lépésektől, a haladó ötletekig, mindenki megtalálhatja azokat a tippeket, amelyek segítenek a háztartási hulladékcsökkentés folyamatában.
A könyv itt megrendelhető:
RENDELÉS
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka:

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek