Konyhám hulladék nélkül

pixaby.com
Na jó a cím kicsit túloz, de olyan klasszul hangzik.
Mindenesetre a cél megvan, és jó úton haladok a megvalósítás felé.
Hogy hogyan sikerült eddig, azt fogom leírni nektek.

Az úgy volt...

Szóval közel 3 hete elhatároztam, és közel 2 hete céltudatosan haladok a megvalósítás felé.
A cél mint tudjátok: nulla hulladék termelése a háztartásomban.

Az elmúlt két hét alatt rájöttem pár dologra, amiből a legfontosabb a következő:
A nulla hulladék elérése nem könnyű, de amint rááll az ember agya, beilleszti a napirendjébe, gondolkodásmódjába, akkor már egyre jobban lehet haladni és egyre egyszerűbb.


Az elmúlt jó pár napban megtapasztaltam azt is, hogy a konyhában a legkönnyebb a váltás.
Csak egy pici időt kell arra szánni, hogy végiggondoljuk: miből áll össze általában a konyhai hulladék, ebből mi az ami újrahasználható, újrahasznosítható, és ami marad, az megy a fekete szemétgyűjtőbe. Na ezt a maradékot kellene nekem nullára csökkenteni, illetve a szelektív hulladék (amit a szemétszállító elvisz külön zsákban) mennyiségét minimalizálni.

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen ebben a családom is támogat. Főleg, hogy ez a téma nálunk nem egyik napról a másikra került elő, hiszen már közel 10 éve tudatosan környezettudatosan (de szépen mondtam...) élünk. A gyerekeink is ebbe nőttek bele, így nekik sem fura.

De térjünk vissza a konyhába.

Felsorolom nektek, miben változtam és mi működött már eddig is nálunk:

Ami már eddig is működött:

  • Komposztálunk, de többnyire csak a kert hulladék került bele.
  • Nyulat, kutyát, macskát etetünk az esetleges megmaradt konyhai élelmiszer hulladékkal.

  • Szelektíven gyűjtjük a hulladékot (üveg külön, városi szelektív gyűjtő zsákba pedig műanyag, alumínium  és papír).
Forrás: pixaby.com

  • A gyerekek szendvicseit anyukám által varrott textil szendvicses szalvétába teszem.

  • Az útravaló (iskola, edzés, stb.) innivalóinkat kulacsba (Hygi kulacs - totálisan egészséges, minden káros anyagtól mentes) teszem.
  • A kapott, vagy megmaradt PET palackba veszem a házi tejet.
  • Nem vásárolok félkész ennivalókat, kivéve a fagyasztott zöldségeket.
  • Lehetőség szerint nagy kiszerelést vásárolok (pl papír törlőkendő).
  • Tojást helyi termelőtől vásárolom, tálcán, amit mindig vissza is viszek neki, és kapom az újabbat.
Forrás: pixaby.com

  • Elsősorban csapvizet iszunk, ritkán veszek szénsavas vizet PET palackban. A család vízivó, és maximum teát, szörpöt isznak. Elvétve, vendégség, ünnepség esetén veszek csak szánsavas üdítőitalokat.
  • Konyhai törlőkendőnek mosható kendőket használok, a papírt nagyon ritkán használom, de használat után ez a kandallós gyűjtőhelyre kerül.
Amikor elhatároztam, hogy még tudatosabban csökkenteném a hulladék- és szemétmennyiséget a háztartásomban, akkor először megnéztem, hogy mennyi és milyen szemét kerül kidobásra.

A fekete szemetes kukát (110l) általában 2-3 hetente teszem ki a szemétszállítóknak, és általában félig, három-negyedig telik meg ennyi idő alatt. A szelektív zsák (110l) viszont nagyon gyorsan telik, kb. heti 1 teljesen tele lesz.

Amin az első elhatározást követően azonnal változtattam, az elsősorban a konyhámban jelentkezett, és ez volt valóban látványos:
  • Felkerestem azokat a helyi vállalkozásokat, ahol saját dobozomba, csomagolás nélkül adtak termékeket (élelmiszer). Ezzel a felvágott, sajt, tej, pékáru, tejtermék, zöldség, gyümölcs, húsféle megoldódott.
  • A komposztálásra komolyabban figyelek, minden komposztálható hulladékot gyűjtöm a konyhában, és naponta kiviszem: teafilter, citrus héj, hagymahéj, tojáshéj
  • A papírt különszedem: külön gyűjtöm az iskolai papírgyűjtésre valót (ebből nagyon nagyon kevés van, mert nem vásárolunk napilapokat, újságokat - minden megtalálható az interneten), és külön azokat amik elégethetőek a kandallóban. Ennek különleges része a házilag készíthető tűzgyújtó bigyó, amiről egy korábbi bejegyzésben már olvashattatok.
  • A házi tejet már üveg palackban hozom, nem PET palackban.
  • A használt olajat leadom a MOL kútnál, már a MOL kúttól kapott flakonban.

Csak ennek a pár lépésnek a hatására a fekete hulladékom töredékére, a szelektív hulladékom felére esett vissza kb. 1 hét alatt. De erről részletesen egy következő bejegyzés fog szólni.


Bea Johnson azonban még tovább ment, így én is próbálom követni.
  • Amint lesz rá lehetőségem (elegendő helyem), terveim szerint saját magam fogom készíteni a konzerves, üveges (pl paradicsom, szörp) tartós élelmiszereket, és a fagyasztott árukat.
Sajnos nálunk nem igazán van lehetőség olyanokra, amit ez az amerikai háziasszony meg tud csinálni:
  • sört, bort helyi termelőtől veszi visszacserélhető palackokban.
  • helyi malomból vásárolja a lisztféléket (erre talán lesz nálunk is lehetőség, még keresem a megoldást)
  • egyéb száraz élelmiszert csomagolás mentes üzletben veszi (jelenleg Magyarországon csak Budaörsön tudok ilyenről, ez nekem elérhetetlen).
  • Viszont ami könnyen megoldható: tartós vagy fém ill. üveg tárolóedényeket használ, így nem keletkezik műanyag tárolókból hulladék.
Egyenlőre itt tartok, és még lelkesen haladok tovább.


Leggyakrabban olvasott cikkek